Exerciții militare ale monarhiilor din Golf, pe fondul escaladării tensiunilor cu Iranul

Exerciții militare ale monarhiilor din Golf, pe fondul escaladării tensiunilor cu Iranul

Monarhiile din Golf vor participa duminică la manevre comune organizate la Abu Dhabi, denumite ”Scutul Peninsulei”, în contextul escaladării tensiunilor cu Iranul ca urmare a unui diferend teritorial cu Emiratele Arabe Unite.

Aceste exerciţii militare vor dura două zile şi se desfăşoară la nivel de comandament şi de Stat Major. Ele sunt destinate ”testării modului de armonizare şi de cooperare” între cele trei corpuri de armată, menţionează un comunicat oficial.

Nu se va folosi muniţie de război şi va fi testată capacitatea forţei comune de ”a executa misiuni speciale limitate sau de anvergură în zone de coastă pe insule situate în apele teritoriale (ale ţărilor membre), în actuala situaţie conjuncturală”, potrivit aceleiaşi surse.

Exerciţiile cu tema ”Loialitate pe insule” intervin în contextul escaladării tensiunilor între Emiratele Arabe Unite şi Iran, după vizita pe care preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a efectuat-o la 11 aprilie pe insula Abu Mussa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iranul a preluat controlul asupra micuţei insule Abu Mussa şi a insulelor Marele Tomb şi Micul Tomb în 1971, după retragerea forţelor britanice din regiune - un eveniment care a precedat independenţa Emiratelor.

Cele trei insule domină împrejurimile Strâmtorii Ormuz, un canal maritim strategic pe unde trece 40% din traficul petrolier mondial.

Teheranul susţine că insulele au aparţinut spaţiului iranian în fostul imperiu persan din antichitate până în secolul 20.