FMI previne: Băncile intră serios la apă! Care va fi influenţa asupra creditării şi economiei

FMI previne: Băncile intră serios la apă! Care va fi influenţa asupra creditării şi economiei

Băncile din Europa ar putea să îşi reducă activele cu nu mai puţin de 2,6 trilioane de dolari, respectiv 7% din total, până la finele anului viitor, pentru a îşi echilibra situaţiile financiare, potrivit raportului global de stabilitate financiară, publicat de Fondul Monetar Internaţional.

Această contracţie drastică a activelor sistemului bancar, de-a lungul următoarelor 18 luni, ar putea pune în pericol stabilitatea fiannciară şi creşterea economică de pe continent, potrivit FMI, scrie Financial Times.

Potrivit FMI, este foarte probabil ca băncile să renunţe la divizii care nu ţin de activitatea de bază. Cu toate acestea, Fondul se aşteaptă la o diminuare a liniilor de credit cu 1,7%.

După ce a studiat efortul celor mai mari 58 de bănci europene de a îşi creşte nivelul de capitalizare, de a renunţa la diviziile neporfitabile şi de a îşi reduce dependenţa de finanţatori, analiştii Fondului sunt de părere că procesul de reducere a gradului de îndatorare va fi mai sever decât se anticipase.

“Politica dusă la nivel european, care prezintă un grad mare de incertitudine, forţează băncile să continue să îşi diminueze activele, chair dacă s-a evitat o criză financiară abruptă", previne Huw van Steenis, analist la Morgan Stanley.

Potrivit analiştilor Fondului, dacă Banca Centrală Europeană ar relaxa politica monetară şi ar fi implementate noi reforme structurale, iar procesul de restructurare bancară ar continua, băncile ar renunţa la mai puţine active, ceea ce ar permite o majorare a evoluţiei PIB-ului din zona euro cu 0,6%.

Ne puteți urmări și pe Google News