Londra se pregăteşte pentru Olimpiada blindată!

Londra se pregăteşte pentru Olimpiada blindată!

JO 2012: cel mai monitorizat, cel mai bine păzit, cel mai securizat eveniment sportiv al anului!

Drone, nave de război care vor patrula pe Tamisa, elicoptere de asalt mereu în stare de alertă, baterii de rachete antiaeriene şi controale ale poliţiei la fiecare pas - astfel se pregătesc autorităţile britanice pentru Jocurile Olimpice găzduite de Londra de pe 29 august până pe 7 septembrie. Costurile totale ale operaţiunii de securitate-cea mai impresionantă din ultimele decenii, se ridică la peste 1,6 miliarde de dolari, cu mult peste estimările iniţiale.

Serviciile secrete britanice s-au pregătit pentru orice tip de scenariu. Ministrul britanic al apărării a declarat public că şi armata este pregătită să intervină dacă va fi nevoie, până şi cu… rachete sol-aer! De asemenea, serviciul britanic de informaţii MI6 a restricţionat toate concediile până după Jocurile Olimpice.

Fără strângeri de mână

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit postului de televiziune Sky News, şi MI5, serviciul responsabil cu securitatea internă, va lua o măsură similară. Nu mai puţin de 13.500 de persoane vor fi implicate în operaţiunea de securitate din "jurul" evenimentului.

Cea mai securizată Olimpiadă va avea câteva reguli mai ciudate pentru sportivi. Astfel, şeful medicilor din Asociaţia Olimpică a Regatului Unit al Marii Britanii îi sfătuieşte pe sportivi să nu dea mâna cu adversarii lor de teama îmbolnăvirii, chiar dacă gestul ar putea fi considerat unul lipsit de sportivitate.

Atentate greu de uitat

Măsurile maxime de securitate sunt justificate, deoarece Jocurile Olimpice au fost însângerate în trecut de atentate. În urmă cu 40 de ani, JO de la München au fost teatrul unei luări de ostatici care s-a soldat cu moartea mai multor sportivi israelieni, iar în 1996, o bombă a explodat la Olimpiada de la Atlanta. Majoritatea englezilor însă cred că securitatea nu ar trebui să strice farmecul acestei celebrări a sportului în toată splendoarea lui.

"Am hotărât că este mai degrabă, înainte de toate, un eveniment sportiv însoţit de un important dispozitiv de securitate decât o operaţiune de securitate, însoţită de un eveniment sportiv", susţine premierul David Cameron.

<iframe width="629" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/Z3XT1VfOcKA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Peste 10.500 de sportivi şi 20.000 de ziarişti

Londra găzduieşte pentru a treia oară Jocurile Olimpice de vară, după ediţiile din 1908 şi 1948. În metropola britanică se vor afla aproximativ 10.500 de sportivi şi în jur de 20.000 de reprezentanţi ai mass-media. Se estimează că la startul competiţiei se vor alinia reprezentanţi din 205 ţări, care vor concura la 302 probe.

România are până în prezent sportivi calificaţi la 14 sporturi (atletism, box, canotaj, ciclism, gimnastică, haltere, kaiac-canoe, judo, nataţie, polo, scrimă, tenis, tenis de masă, tir), dar mai sunt de disputat turnee de calificare. Arenele olimpice vor aduna aproape 8,8 milioane de spectatori, veniţi din toate colţurile lumii, prin care se vor număra 110 şefi de stat şi de guvern. (Luminiţa Grigore) Citiți și:

  • Al Qaida a plănuit atacuri cu cianură la Olimpiadă
  • Ţara Big Brother
  • Români calificaţi la Jocurile Olimpice de la Londra 2012