Agenţii lui Obama prinşi la prostituate în Columbia - cel mai mare scandal din istoria Secret Service

Agenţii lui Obama prinşi la prostituate în Columbia - cel mai mare scandal din istoria Secret Service

Agenţii Secret Service care îl păzesc pe preşedintele american Barack Obama se află în epicentul a ceea ce reporterii americani denumesc "cel mai mare scandal" din istoria acestui serviciu. Agenţii Secret Service sunt acuzaţi că au recurs la serviciile unor prostituate din Columbia, înainte de vizita lui Obama în această ţară. 12 agenţi au fost deja demişi.

"Este vorba despre acuzaţii de conduită indecentă formulate la adresa membrilor Secret Service din Cartagena, Columbia, înainte de călătoria pe care a făcut-o preşedintele pentru a participa la Summitul Americilor", a explicat un purtător de cuvânt al Secret Service, Edwin Donovan, într-un comunicat pentru AFP, fără a preciza ce fapte li se impută agenţilor americani.

Ronald Kessler, fost reporter şi autor al unei cărţi despre agenţii secreţi însărcinaţi cu paza liderilor de la Casa Albă, susţine că acesta este cu siguranţă "cel mai mare scandal din istoria Secret Service".

Prostituţia este legală în unele "zone de toleranţă"  ale Columbiei. Se pare că scandalul a luat amploare după ce una dintre prostituate a reclamat la poliţie că unul dintre agenţii americani nu i-a plătit serviciile, a precizat Kessler pentru CNN.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ziarul "Washington Post" aminteşte, de asemenea, că a recurge la serviciile unei prostituate contravine codului de conduită pe care trebuie să îl respecte agenţii Secret Service.

Incidente similare în trecut

Creat în 1865 la Washington pentru a lupat împotriva falsificatorilor de bani, prerogativă care s-a păstrat în ani, Secret Service şi-a văzut competenţele extinse cu paza preşedintelui Statelor Unite în 1901, după asasinarea preşedintelui de la acea vreme, William McKinley. Agenţii săi au ca misiune şi protecţia demnitarilor străini aflaţi în vizită în SUA. De la începutul mandatului preşedintelui Barack Obama la Casa Albă, în ianuarie 2009, acest serviciu numără 4500 de agenţi şi de câteva ori acesştia au fost în centrul unor incidente notabile.

Potrivit Washington Post, un agent al Secret Service a fost acuzat de crimă în Hawaii, în noiembrie 2011, în timp ce se pregătea sosirea lui Obama la summitul forumului economic Asia-Pacific (APEC). Un altul a fost acuzat de conducere a maşinii în stare de ebrietate, în Iowa, în august 2011, tot înaintea vizitei pe care urma să o facă aici liderul de la Casa Albă. Cel mai neplăcut incident s-a derulat însă în noiembrie 2009, la Casa Albă, când un cuplu a reuşit să treacă de cordonul de securitate, pătrunzând la dineul de Stat oferit de preşedintele american în onoarea premierului indian Manmohan Singh. Cei doi intruşi au reuşit chiar să se fotografieze alături de Obama şi de vicepreşedintele său, Joe Biden. Probabil că nu ar fi fost descoperiţi niciodată dacă nu şi-ar fi postat fotografiile pe pagina de Facebook. Scandalul a dus la demiterea mai multor agenţi.