Capcanele cardurilor de cumpărături: dobândă de 35% și comisioane usturătoare. Cum să le folosești cu cap
- Raluca Florescu
- 11 aprilie 2012, 14:29
Scoţi bani de la bancomat de pe cardul de credit? Nu faci decât să mai plăteşti odată dobânda lunară pe care o achiţi pentru împrumut. Ţi-ai pierdut plasticul în străinătate? Ai putea fi nevoit să achiţi 150 de euro ca să îl ai din nou. Şi tot aşa.
Cardurile de credit dar, mai ales, folosirea lor în necunoştinţă de cauză, au devenit în ultimul timp un adevărat coşmar financiar pentru împrumutați. Datoriile sunt mici, dar greu de plătit în termen scurt, mai ales de cei cărora de abia le ajung banii de la un salariu la altul. Cum arată taxele bancare
La ce trebuie să fiţi atenţi? În primul rând, nu depășiți nici măcar cu o zi termenele de plată pentru că dobânda pur și simplu explodează. Nu este neuzual ca un card cu o dobândă de 0% în primele două luni să treacă direct la 35% sau mai mult din ziua 61. Apoi, trebuie ţinut cont că toate tranzacţiile cu cardul de credit la ATM sunt destul de scumpe. Dacă retrageţi bani, verificaţi care sunt comisioanele de la casierie, ce pot fi mai avantajoase decât cele la ATM.
În cazul Card Avantaj, comisionul de retragere de la casieria băncii este de 1% la care se adaugă 2,5 lei. Retragerea de la ATM se taxează însă cu 2%, plus aceeaşi sumă fixă.
La Cetelem cele două comisioane sunt egale. Chiar şi verificarea soldului este destul de scumpă, respectiv 1,3 lei pe Cardul Cărdulescu (Cetelem). Tot Cetelem are un comision fix, de 50 de lei, "pentru orice serviciu prestat".
Linia de credit trebuie plătită la timp, pentru că altfel banca vă va aplica o dobândă penalizatoare, care este chiar şi cu 10 puncte peste aceea standard. Veţi fi penalizaţi şi dacă depăşiţi limita de credit.
În plus, aveţi mare grijă de card în străinătate. De exemplu, taxa de înlocuire a cardului de credit standard în regim de urgenţă în străinătate este de 120 de euro, la Raiffeisen.
Dacă ar fi vorba de un card de credit gold atunci aceasta ar urca la 150 de euro. Dacă operaţiunea are loc în România taxa este de 10 lei pentru produsul standard. Instrucţiuni de folosire
Cine le valorifică atuurile poate avea prin cardul de credit acces la una din cele mai ieftine şi avantajoase forme de achiziţii. Astfel, pentru sumele cheltuite în magazinele partenere ale băncii care a eliberat cardul, trebuie să ştiţi că primiţi bonsuri importante. Întregul credit accesat astfel trebuie însă rambursat în perioada de graţie şi nu veţi plăti dobândă. Puteţi de asemenea face achiziţii în rate fără dobândă şi fără comision, în magazinele partenere ale instituţiei care a eliberat cardul.
CITIŢI ŞI:
- BNR: Nu există salvare colectivă pentru datornici
- S-au înghesuit să ia bani ieftini, dar refuză să mai dea credite. DESPRE CE bănci este vorba