Cele patru motive pentru a spune "NU": Cum strica demisia lui Băsescu socotelile USL

Cele patru motive pentru a spune "NU": Cum strica demisia lui Băsescu socotelile USL

Oferta lui Traian Băsescu – cadou otrăvit sau ocazie ratată de Opoziţie? Evenimentul zilei trece în revistă motivele pentru care liderii USL au respins, în mod teatral, oferta preşedintelui, rupând scrisoarea acestuia.

Doi ani din mandatul lui Traian Băsescu contra modificării Constituţiei. Aceasta este oferta adresată Opoziţiei de către preşedinte. În schimbul modificării legii fundamentale, PSD şi PNL ar putea obţine un lucru pe care îl cereau insistent cu prilejul mişcărilor de protest din ianuarie: prezidenţiale organizate odată cu parlamentarele. Atunci de ce a respins USL propunerea preşedintelui, în loc să încerce să câştige Preşedinţia României anul acesta, anticipat, şi nu în 2014, la termen?

Dincolo de reflexele liderilor PSD şi PNL care, bănuind capcane, au înclinaţia de a refuza din oficiu orice vine de la Băsescu, ieşirea acestuia de pe scena politică ar fi încurcat calculele electorale ale USL. Patru motive de a spune "nu"

Victor Ponta ar fi ajuns la mâna lui Antonescu. Şi PSD şi PNL au fost în alianţe în care, deşi au ocupat poziţii cheie ale guvernării, nu au controlat Preşedinţia. Au înţeles astfel cât de importantă este această funcţie.

O parte din PSD nu s-a împăcat cu ideea susţinerii lui Crin Antonescu la această funcţie. Această mulţime de PSD-işti, care îl conţine şi pe Victor Ponta, ar prefera ca alegerile prezidenţiale să fie la termen, iar timpul să curgă în favoarea lor şi astfel să încerce negocierea unei rocade. Demisia lui Băsescu ar fi lăsat Opoziţia fără principala temă de atac în campania electorală. Mesajul anti-Băsescu este "substanţa" discursului USL încă de la înfiinţare. Cu Băsescu ieşit din scenă, cu Emil Boc plecat de la Palatul Victoria şi cu Mihai Răzvan Ungureanu care evoluează promiţător şi nu a apucat încă să greşească, USL nu ar mai fi avut cum să meargă pe campanie negativă. Prea mulţi, pentru atât de puţine funcţii. Revizuirea Constituţiei – parlamentul unicameral şi reducerea numărului de parlamentari – ar fi însemnat stricarea unor socoteli în algoritmul şi aşa fragil al unei alianţe în care PSD simte că a cedat foarte mult în raport cu un PNL, care este evaluat la doar jumătate din forţa organizatorică şi electorală a social-democraţilor. Sacrificiul lui Băsescu ar fi putut revigora PDL. Jucând inteligent, PDL ar putea obţine câteva procente în plus. Combinată cu retragerea miniştrilor PDL din Guvern, demisia lui Băsescu ar fi putut să alimenteze o retorică de genul "noi nu ne agăţăm de putere". Revizuirea Constituţiei este Ultimul Mare Război Politic al lui Traian Băsescu. Preşedintele ar fi putut spune: plec şi vă las o "ţară la cheie". Opoziţia nu are interesul să se întâmple aşa ceva. Liderii USL preferă acestui scenariu varianta suspendării lui Băsescu. Aceasta ar face ca, în loc să iasă din scenă frumos, printr-un sacrificiu în interesul României, preşedintele să fie alungat printr-un vot de blam al electoratului.

Traian Băsescu le-a trimis celor trei lideri USL scrisori identice. Doar numele au diferit. La sfârșit le-a scris de mână „Cu încredere” "Nu avem ce discuta şi negocia cu Traian Băsescu, nu avem nevoie de minciunile şi propunerile lui otrăvite." VICTOR PONTA, preşedinte PSD

"Momente şi schiţe" la congres

Cei trei lideri ai USL au urcat pe scenă pe ritmul celebrei piese rock "Thunderstruck", intepretată de AC/DC.

La începutul mitingului USL a fost intonat imnul naţional al României. Fără strofa cu "Un nume de Traian".

Sorin Funzăverde, fostul PDL-ist achiziţionat de Opoziţie, a stat stingher la mitingul USL. Lângă el, un loc liber pe care nimeni nu a vrut să-l ocupe. Pe scaunul liber scria "Ilie Sârbu". Cei doi au fost puşi să stea unul lângă altul, deşi rivalitatea dintre ei este de notorietate.

La final, după ce au salutat publicul, cei trei lieri USL au coborât de pe scenă, protejaţi şi de o echipă de bodyguarzi angajaţi pentru viitorul prim-ministru al României. Ion Iliescu a fost marele absent al Congresului PSD, dar şi al mitingului USL. Un puseu de tensiune l-a făcut să urmărească manifestaţia Opoziţiei de acasă. Marian Vanghelie a venit doar la mitingul USL, la Congres lipsind.

Discursurile liderilor USL împotriva preşedintelui au fost "împănate" cu termeni cazoni. Năstase a vorbit de "cruciadă", Piedone, de "cetate", iar Antonescu de "armata de eliberare".

Migratorii Sorin Frunzăverde şi Vasile Putreanu, proveniţi din PDL, au fost periaţi de noii colegi la Congresul de sâmbătă. Crin Antonescu era pătruns de "deplină linişte sufletească": "Nimeni nu va avea vreo îndoială că Sorin Frunzăverde este unu dintre ai noştri",

Deputatul Ludovic Orban şi alţi trei liberali au votat împotriva înălţării lui Frunzăverde în rang. "Nu are ce căuta în partidul nostru. Nici el, nici un alt democrat liberal. Familia Ponta a plecat în vacanţă la Dubai

La Congresul PC, primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost primit ca un adevărat fiu rătăcitor. Nici o voce nu s-a mai ridicat să-l critice. În momentul votului, la întrebările "Cine e pentru?" şi "Cine e împotrivă?", s-a putut auzi doar "toţi" şi "nimeni".

Parcarea "Romexpo" a fost plină de autoturisme de lux. Vedete au fost maşinile de teren.

Marian Oprişan şi Marian Vanghelie au fost distanţi şi zgârciţi cu aplauzele.

La final, Victor Ponta a fugit de pozele cu suporterii. După ce a rupt scrisoarea lui Traian Băsescu, s-a îmbarcat sâmbătă seara, împreună cu familia, într-o cursă Tarom cu destinaţia Dubai (Emiratele Arabe Unite).

Citiţi şi:

  • Victor Ponta: "Dacă Băsescu demisionează în 5 minute, Crin trebuie să fie pregătit"
  • Tandem de candidați: Ponta și Antonescu, validați în Congresul PNL pentru posturile de premier și de președinte al României
  • Oltean: Este "aproape certitudine" că Ungureanu îi va urma lui Băsescu la Președinție
  • De ce Antonescu nu a procedat ca Ponta cu hârtia de la Băsescu: Am uitat de ea! Constituţia nu va deveni un "obiect de troc"

Ne puteți urmări și pe Google News