Vrei să schimbi legislaţia UE. De acum o poţi face! Află ce paşi trebuie să urmezi
- Alexandra Postelnicu
- 2 aprilie 2012, 19:11
Adună 1 milion de semnături şi poţi propune o nouă lege sau poţi modifica actele normative din cadrul Uniunii Europene.
Cetăţenii din statele membre Uniunii Europene pot apela la această practică, începând cu 1 aprilie. "Iniţiativa cetăţenească" este numele acestei forme de participare a cetăţeanului, în cadrul sistemului legislativ european. Ea este introdusă prin textul Tratatului de Lisabona. Dar cum funcţionează mai exact noua reglementare?
"După ce organizatorii, care sunt înregistraţi oficial, stabilesc scopul acestei iniţiative, domeniul în care ei vor să schimbe politica europeană, trec la colectarea semnăturilor la nivelul a minimum şapte state membre. O dată colectate cele un milion de semnături, Comisia Europeană organizează o audiere în Parlamentul European. În interiorul acelei audieri, reprezentanţii Comisiei Europene şi iniţiatorii prezintă scopurile şi, de la acel moment, într-o perioadă de şase luni de zile, Comisia Europeană fie va înainta un proiect pe actul normativ, referitor la schimbarea politicii, aşa cum a fost ea solicitată de către cetăţeni, fie va motiva respingerea acestei iniţiative, dar politic, acest lucru va relativ destul de dificil, pentru că şi comisarii europeni sunt oameni politici, la urma urmei, şi va fi greu să spui unui milion de cetăţeni sau mai mulţi că nu au dreptate", a explicat eurodeputatul Victor Boştinaru, pentru RFI.
PROCEDURA
Iniţiativa cetăţenilor - Puterea poporului
Pasul 1. Formează un comitet al cetăţenilor! Aveţi nevoie de cel puţin şapte persoane care trăiesc în şapte ţări diferite. Membrii comitetului trebuie să fie cetăţeni UE cu vârsta de cel puţin 18 ani (16 de ani în Austria). Acest număr minim nu poate include membri ai Parlamentului. Comitetul European nu poate fi format de către o organizaţie, deşi ele pot sprijini iniţiativa.
Pasul 2. Înregistrează iniţiativa! Şi aşteptaţi undă verde din partea Comisiei Europene. Puteţi înregistra iniţiativa într-una dintre cele 23 de limbi oficiale ale UE. În primul rând, adună câteva informaţii de bază: titlul de iniţiativă, un scurt rezumat al subiectului, o trimitere la tratatele UE, detaliile de contact ale comitetului cetăţenilor dumneavoastră. Comisia Europeană te va contacta în termen de două luni pentru a vă anuţa dacă iniţiativa îndeplineşte condiţiile de bază pentru a merge înainte. Iniţiativa va fi publicată în registrul on-line.
Pasul 3. Începe strângerea de semnături. Puteţi să le adunaţi pe hârtie, dar şi online. Comisia Europeană vă oferă gratuit un soft open-source pentru colectarea on-line. Datele de care aveţi nevoie pentru a aduna semnături (de exemplu, numele, adresa, naţionalitatea) poate varia în funcţie de statele UE. Verificaţi cerinţele naţionale! Însă nu este suficient să aduni semnături doar din ţară de provenienţă. Ai nevoie de semnatari din cel puţin un sfert din ţările UE. Din moment ce există în prezent 27 de state membre trebuie să adunaţi semnături din cel puţin şapte ţări. Trebuie să obţineţi un număr minim de semnături din fiecare ţară a UE. Deci, un pic de matematica... Formula: multiplica numărul de deputaţi aleşi din fiecare ţară cu 750.
Pasul 4. Ai 1 milion de semnături! Felicitări! Trimite semnăturile ţărilor UE în cauză. Ei trebuie să verifice validitatea acestora. Veţi primi un certificat de la fiecare stat membru.
Pasul 5. Verificate? Toate OK? Trimite semnăturile Comisiei Europene. Trebuie să prezintaţi informaţiile despre orice sprijin sau finanţare primite pentru iniţiativa dumneavoastră. Comisia Europeană va publica toate aceste informaţii pe site-ul său.
Pasul 6. Scena îţi apaţine! Veţi prezenta iniţiativa Comisiei Europene în timpul unei audieri publice în Parlamentul European.
Pasul 7. Misiune indeplinită! Comisia Europeană vă va informa cu privire la ce măsuri intenţionează să adopte. Comisia Europeană va continua procesul transparent. Toate informaţiile cu privire la iniţiativa dumneavoastră vor fi făcute publice. Comisia Europeană poate propune o lege nouă şi o poate trimite Parlamentului European şi Consiliului spre aprobare.
Succes! Vrei să introduci o nouă lege în UE sau vrei să modifici anumite acte normative din cadrul Uniunii Europene? Ce idei ai?