Admiterea în facultate, doar cu examen şi notă mare la Bac

Admiterea în facultate, doar cu examen şi notă mare la Bac

Din toamnă, se schimbă modalitatea de admitere în universităţi. Notele din anii anteriori de studiu nu mai pot fi luate în calcul, ca până acum. Mai multe facultăţi reintroduc probe scrise.

Universităţile îşi regândesc în această perioadă sistemul de admitere: unele se pregătesc să introducă examene, altele schimbă algoritmul de stabilire a mediei finale.

Ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, a emis un ordin prin care interzice instituţiilor de învăţământ superior să mai ia în calcul, din toamnă, mediile obţinute de tineri în timpul anilor de studiu. Bac-ul a schimbat regulile

"Au fost eliminate aceste medii pentru că s-a dovedit că erau nerelevante. Examenul de bacalaureat de anul trecut a demonstrat acest lucru, când elevi cu medii de 7 şi 8 au picat Bac-ul", spune Tudorel Urian, consilier al ministrului Educaţiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Universitatea din Bucureşti pregăteşte zilele acestea diverse forme de testare. "Mai mult de jumătate dintre facultăţile Universităţii din Bucureşti au introdus încă de anul trecut concursul de admitere, precum şi alte forme de testare (teste grilă, interviu, eseu). În momentul de faţă, facultăţile îşi construiesc structura examenului şi luni vom valida propunerile în Consiliul de Administraţie, ur­mând a fi aprobate în Senatul Universităţii din Bucureşti", spune Mircea Dumitru, rectorul instituţiei.

Lucrurile se schimbă şi la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi. Probă scrisă la facultăţile de Drept şi Informatică

Dacă până acum media anilor de studiu conta în proporţie de aproximativ 30%, din toamnă aceasta nu mai contează. La unele facultăţi se va folosi, cel mai probabil, regula: 50% media de la bacalaureat, 50% - media obţinută doar la probele re­le­vante pentru specializarea aleasă din totalul probelor susţinute la bac.

În alte facultăţi, se va introduce examenul de admitere, care va conta 30% sau 50%. "Anul trecut s-a introdus test scris la Facultatea de Drept, iar din toamnă introducem test scris la cea de Informatică", precizează rectorul Vasile Işan. Intră cine vrea, iese cine poate

Rectorul consideră că introducerea examenului de admitere nu este neaparat o garanţie a faptului că va creşte subit calitatea educaţiei.

"Aceasta nu ţine de restricţionarea intrărilor, ci de ceea ce se întâmplă în facultate", spune rectorul, care este de părere că aplicarea principiului "Intră cine vrea, iese cine poate" ar duce mai degrabă la o educaţie de calitate.

Banul face regula

Pentru ca profesorii să-şi permită însă să sancţioneze studenţii care nu sunt interesaţi de carte, ar trebui să se schimbe principiul finanţării.

"Ca să crească standardele, finanţarea ar trebui să se facă pe ciclu de studii, nu pe an de studiu. Astfel, profesorii şi conducerea facultăţii nu vor mai avea interesul să promoveze cât mai mulţi studenţi, de teamă că pierd din finanţare". "S-au eliminat mediile din anii de studiu pentru că erau nerelevante. Elevi cu medii de 7 şi 8 au picat bac-ul .“ TUDOREL URIANU, consilier al ministrului Educaţiei Citiţi şi:

  • Universităţile româneşti, departe de topurile internaţionale. Ce le lipseşte