Avertisment pentru femeile gravide! Sarcina creşte riscul de infarct

Avertisment pentru femeile gravide! Sarcina creşte riscul de infarct

Atacurile de cord sunt asociate, de obicei, tensiunii ridicate, diabetului şi fumatului. Un nou studiu arată, însă, că sarcina poate fi responsabilă pentru producerea infarctului la femeile tinere.

"În timpul sarcinii, schimbările hormonale pot afecta arterele coronariene, cele care se găsesc la suprafaţa inimii. Toate modificările prin care trece corpul unei femei în această perioadă cresc riscul formării cheagurilor", spune conducătorul studiului, doctorul Uri Elkayam, profesor de medicină, cardiologie şi obstetrică-ginecologie la University of Southern California, conform publicaţiei electronice din SUA ABC News.

Profesorul a studiat, în decurs de şase ani, 150 de cazuri de atacuri de cord produse la femeile însărcinate. Iar rezultatele studiului său au fost prezentate ieri, la Chicago, cu ocazia Conferinţei Colegiului American de Cardiologie, eveniment ajuns la cea de-a 61-a ediţie. Tot ieri, Dr. Sharon Hayes, medic cardiolog la o clinică din Rochester, Minnesota, a precizat, la rândul ei, că din cazurile de disecţii coronare spontane la femei, 30% dintre situaţii au fost la femei care erau însărcinate, ori născuseră de curând. Doctorul Hayes, care nu a fost implicat în studiul profesorului Uri Elkayam, a mai declarat că "se ştie de ani buni că la femeile tinere care suferă un atac de cord rată de mortalitate este mai mare decât la bărbaţii de aceeaşi vârstă". Medicii americani au ţinut să liniştească tinerele femei, precizând totuşi că, în SUA, riscul este de 1 la 16.000. "Femeilor nu ar trebui să le fie teamă să rămână însărcinate, doarece riscul de a face un atac de cord este mic", a concluzionat doctorul Uri Elkayam.

Ne puteți urmări și pe Google News