Preşedintele sârb: Bombardarea Serbiei de către NATO a fost o crimă

Preşedintele sârb: Bombardarea Serbiei de către NATO a fost o crimă

Preşedintele sârb Boris Tadici a calificat sâmbătă drept "crimă" campania de lovituri aeriene a NATO, efectuată în urmă cu 13 ani pentru a-l constrânge pe ex-preşedintele iugoslav Slobodan Milosevici să ordone trupelor sale să înceteze represiunea în Kosovo.

"Acest război a fost o crimă împotriva ţării noastre şi a poporului nostru, dar în viitor va trebui să acţionăm pentru a nu mai fi antrenaţi niciodată într-un război", a declarat Tadici, citat de agenţia Tanjug, în cursul unei ceremonii care comemora victimele civile ale bombardamentelor la Aleksinac (în centrul Serbiei).

Ceremonii similare au fost organizate în acest weekend în toată Serbia, marcând împlinirea a 13 ani de la declanşarea campaniei de bombardamente care a durat 78 de zile.

Potrivit autorităţilor sârbe, loviturile NATO au ucis 2.500 de civili, între care 89 de copii, şi au rănit 12.500 de persoane.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bombardamentele fuseseră lansate în 24 martie 1999 fără avizul Consiliului de Securitate al ONU, după refuzul lui Slobodan Milosevici de a accepta un acord de pace în Kosovo, punând capăt operaţiunilor forţelor sârbe împotriva gherilei albaneze kosovare, relatează Agerpres.

În iunie 1999, Milosevici a ordonat retragerea forţelor sale din Kosovo, teritoriu care urma să-şi proclame unilateral independenţa de Serbia în februarie 2008.

Independenţa Kosovo a fost recunoscută de 90 de ţări, între care SUA şi mai multe ţări din Uniunea Europeană.

Serbia continuă totuşi să considere Kosovo drept provincia sa sudică.