Unul din „Marii Răi” ai industriei: Brânza topită, o țeapă cu resturi de lapte, sare și E-uri cancerigene

Unul din „Marii Răi” ai industriei: Brânza topită, o țeapă cu resturi de lapte, sare și E-uri cancerigene

Conţine în mare parte lapte de proastă calitate, compuşi de topire care împiedică fixarea calciului în oase şi conservanţi ce pot cauza cancer.

Brânza topită este o bombă alimentară care nu ar avea ce să caute în alimentaţia copiilor şi a tinerilor. Diferenţa dintre brânza proaspătă şi cea topită este ca de la cer la pământ. Cea din urmă este procesată îndelung cu săruri de topire "pentru a dispersa proteinele din brânză şi pentru a le omogeniza, făcând-o elastică şi tartinabilă". Ceea ce se ştie prea puţin este că aceste substanţe conţin citraţi şi fosfaţi, compuşi doldora de sare, astfel că cele mai multe sortimente ajung lejer la 3 grame de sare la o sută de grame de produs. "În condiţiile în care cantitatea zilnică maximă pentru un copil este de 3 grame, iar pentru un adult- 5 grame. Şi nu mâncăm doar brânză topită", atrage atenţia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie. De la ciocuri la cancer Efectele sării în exces din brânzeturile topite merg de la boli de inimă la anumite forme de cancer. "Iar fosfaţii împiedică fixarea calciului în oase sau fac să se depună nefiziologic, ducând la formarea ciocurilor", subliniază expertul în alimentaţie.

Şi calitatea laptelui din brânza topită este îndoielnică. "Sunt practic nişte resturi de lapte topite prin procese industriale care nu mai respectă structura brânzei normale", explică şi nutriţionistul Ştefan Ionuţ.

O altă problemă este cantitatea mare de grăsimi "rele", care îngroaşă arterele. "E-uri din brânza topită pot modifica enzime. Copiii sunt mai expuşi, pentru că le afectează metabolismul de creştere.“ ŞTEFAN IONUŢ, nutriţionist CU ETICHETELE LA CONTROL "Conservanţii conţinuţi prăbuşesc imunitatea" Pentru a avea dovada clară, am luat la întâmplare două sortimente de brânză topită şi am pus experţii să le analizeze. Sortiment de brânză topită triunghiuri: 55% grăsime, apă, brânză, lapte degresat, şuncă 5% (carne de porc, condimente naturale, sare), conservant E 250, stabilizatori E450 şi E 451, antioxidant E361, amidon, săruri de topire E 452 şi E331, corector aciditate E330. "E 250 este un conservant care distruge microflora probiotică a copiilor, putând duce la prăbuşirea imunităţii acestora şi la un risc mare de infecţii. În plus, acest nitrit care se găseşte şi în mezeluri poate forma nitrozanine, care cresc riscul de cancer. E315 este un antioxidant artificial-ertihorbat de sodiu, care este şi incomplet evaluat. E 450, E 451, E452 şi E331 aduc sodiu la greu. E 330 este acid citric care este în fond inofensiv, dar care poate ataca dinţii", explică profesorul Mencinicopschi. Sortiment de brânză topită grasă baton: smântână, caşcaval, lapte praf, unt, sare de bucătărie, săruri de topire (E450 şi E452), conţinut de sare maxim 3%.  "Ar trebui evitată de hipertensivi şi de cei cu colesterol mare, pentru că are grăsimi obţinute artificial", e sfatul lui Ştefan Ionuţ. PÂNĂ LA 13 E-URI ÎNTR-O BRÂNZĂ "Nu există niciun astfel de produs fără aditivi" Conform unui studiu realizat de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România (ANPCPPS), în compoziţia brânzei topite se află până la 13 aditivi. "ANPCPPS a studiat etichetele şi a aflat câte E-uri conţin aceste produse. Din cele 61 de produse comparate, nu există niciun sortiment de brânză topită care să nu conţină E-uri. Astfel, găsim cinci produse care conţin peste 10 E-uri şi tot cinci produse care conţin un număr minim de E-uri, respectiv doar două", au precizat reprezentanţii organizaţiei. Cele mai bogate, cele mai sărace Regele E-urilor a fost găsit produsul Apetito Super Cremo Şuncă (produs de Delaco),cu 13 E-uri, iar 12 E-uri au Apetito Super Cremo Mix (Delaco) și Vian cu şuncă (Kaufland). Cei mai puţini aditivi (doi) sunt în Brânză topită cu şuncă (Gordon Prod), Brânză topită cu ciuperci şi plante aromatice (Gordon Prod), Brânză topită cu smântână (Gordon Prod), Delaco brânză topită light şi Brânză topită Albalact. Citiţi şi:

  • Mezelurile, în topul bombelor alimentare
  • Topul celor mai nocive mezeluri. VEZI produsele care conțin mai multe de nouă E-uri
  • Mencinicopschi: "Copiii nu trebuie să mănânce mezeluri până la vârsta de 10 ani"
  • Campania "cărnii injectate": cititorii EVZ cer controale în masă
  • Carnea injectată, cel mai bine păstrat secret din industrie. Câtă pastramă dopată cu seringa mâncăm fără să ştim
  • Secretul cărnii injectate: 600 g devin brusc 1 kg în galantar
  • Românii mănâncă apă cu carne. Prezentăm dovezile

Ne puteți urmări și pe Google News