Presa bulgară, despre litigiul cu Bucureştiul: România ne fură marea

Presa bulgară, despre litigiul cu Bucureştiul: România ne fură marea

Aproape toate cotidienele centrale bulgare scriu astăzi pe primele lor pagini despre declaraţia ministrului român al Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, care a dezvăluit marţi seara că “există o zonă în litigiu" între România şi Bulgaria în Marea Neagră. Disputa este una care are în centru resurse energetice, a conchis majoritatea publicațiilor de la sud de Dunăre.

“România ne fură marea", titrează Standart. Potrivit publicaţiei “litigiul în cauză are miros de gaze". “România a pus ochii pe marea noastră. Vecinii au revendicat 17 kilometri pătraţi. Lupta pentru această zonă a început-o ministrul de Externe Cristian Diaconescu care a anunţat surprinzător existenţa unei zone în litigiu", mai scrie Standart, citat de Agerpres.

  • Ambasadorul României la Sofia: România nu are pretenţii teritoriale faţă de Bulgaria

Ziarul adaugă că, cel mai probabil, pretenţiile părţii române sunt motivate de existenţa unor zăcăminte de gaze în zonă. Diaconescu, mai scrie Standart, nu s-a oprit aici, ci a adăugat că problema minorităţii româneşti în Bulgaria nu este rezolvată. În mod surprinzător, notează acelaşi ziar, Ministerul bulgar al Afacerilor Externe nu a văzut vreo problemă în pretenţiile Bucureştiului. “Bulgaria şi România poartă negocieri pentru delimitarea zonelor din Marea Neagră de mai bine de 20 ani. Ultima rundă de negocieri (cea de a 17-a) a avut loc la Sofia în decembrie 2011, iar următoarea va avea loc la Bucureşti în acest an", au spus reprezentanţi de la MAE bulgar.

“România uzurpează un zăcământ de gaze în apele noastre", scrie şi Monitor. “România pune mână pe 17 de mile din marea noastră din cauza gazelor", titrează 24 Ceasa, care, spre deosebire de toate celelalte ziare, scrie nu despre 17 kilometri pătraţi, ci despre 17 mile maritime. “Bucureştiul vrea 17 kilometri din Bulgaria" - este titlul din ziarul Trud. “De fapt, România se pregăteşte să ne dea o palmă, iar noi nu facem nimic ca să ne apărăm - că doar suntem creştini. Aşteptăm să fim apăraţi de “spiritul apartenenţei noastre la Uniunea Europeană. Dar Bruxellesul a declarat că habar n-are că noi am fi avut un litigiu cu România.", comentează ziarul, adăugând că, în urma cu câteva săptămâni, Bucureştiul a exercitat o presiune similară asupra Belgradului.

Ne puteți urmări și pe Google News

O problemă mică, a juriştilor

Declaraţia surprinzătoare a ministrului român de externe Cristian Diaconescu referitoare la o zonă în litigiu din Marea Neagră şi la situaţia “minorităţii româneşti" din Bulgaria a provocat uimire la Sofia şi plictiseală la Bruxelles, comentează ziarul Sega. Ziarul aminteşte în acest context că declaraţia ministrului român vine la doar o săptămână după ce acesta şi-a amânat vizita la Sofia, evocând motive legate de politica internă. Un purtător de cuvânt al MAE bulgar a declarat pentru Sega că nu există nicio legătură între anularea vizitei şi ultimele afirmaţii ale lui Cristian Diaconescu. Vesela Cerneva, purtător de cuvânt al Ministerului bulgar de Externe, a declarat pentru Sega că negocierile privind delimitarea frontierei maritime au loc din anii 90. “Nu este vorba de o dispută teritorială, ci de o dispută între jurişti. Aceasta nu este deloc o problemă atât de mare, dacă ar fi fost, aceasta ar fi fost rezolvată demult", a afirmat Cerneva, mai scrie Sega, preluat de Agerpres.

Ministrul Afacerilor Externe Cristian Diaconescu a declarat marţi seara, într-o emisiune la Digi 24, că “există o zonă în litigiu" între România şi Bulgaria în ceea ce priveşte frontiera de stat. “Există o zonă în litigiu (cu Bulgaria - n.r.) în ceea ce priveşte chiar frontiera de stat, marea teritorială dintre cele două state. Este drept, este vorba de 17 km pătraţi, nu de foarte mult, dar între state europene, state cât se poate de cooperante în foarte multe planuri, cu interese comune pe foarte multe domenii, nu văd de ce, foarte rapid, aceste lucruri nu pot fi rezolvate", a afirmat Cristian Diaconescu.

În realitate, se pare că este vorba de o suprafaţă de circa 300 de kilometri pătraţi, de forma unui triunghi în care una din laturi are 17 kilometri, potrivit unor surse diplomatice.

Diaconescu a susţinut că acest subiect există de mult timp şi a subliniat că România nu a intrat “într-o etapă revendicativă". “Cu Bulgaria, da. Aşa cum am avut negocieri cu Ucraina, şi cu Bulgaria sunt câteva aspecte nesoluţionate pe care o să le punem în discuţie - vă spun cât se poate de formal dacă vreţi - cu partenerii noştri. Vreau să vă spun că nu am intrat noi, România, într-o etapă revendicativă oarecum de neînţeles. Pur şi simplu sunt teme care au rămas nesoluţionate de foarte mult timp, marea lor majoritate de natură politico-juridică, pe care dorim să le rezolvăm în baza raporturilor de bună vecinătate cu toate aceste state. Nu trebuie nimeni să se supere, nu trebuie nimeni să se enerveze pentru că sunt domenii de interes naţional pentru ambele state şi care la un moment dat ar trebui totuşi să fie rezolvate pentru că, iată, apar, să spunem, probleme de exploatare, de concesiune", a afirmat ministrul de externe.

Cristian Diaconescu a precizat că astfel de probleme trebuie rezolvate şi a arătat că vor fi purtate discuţii la nivel de experţi cu partea bulgară, într-un cadru care va fi agreat la nivel bilateral. “Într-o Europă civilizată, problemele lăsate din punct de vedere juridic, mai ales când se referă la minorităţi, teritorii, aspecte de frontieră, nu fac onoare statelor respective şi mi se pare normal să le rezolvăm", a mai declarat ministrul Diaconescu, care a menţionat că trebuie discutată şi situaţia minorităţii române din Bulgaria. CITIȚI ȘI:

  • Preşedintele bulgar: Nu avem o dispută teritorială cu România, este doar o problemă nesoluționată