Franța: Operaţiune de amploare pentru găsirea asasinului de la colegiul iudaic din Toulouse | VIDEO

Franța: Operaţiune de amploare pentru găsirea asasinului de la colegiul iudaic din Toulouse | VIDEO

Un bărbat a deschis focul, în această dimineață, asupra unui grup de părinți și elevi, în fața unui colegiu iudaic din Toulouse, în sud-vestul Franței. Patru persoane - trei copii şi un adult - au murit, transmit agențiile de presă. Poliția susține că autorul atacului ar putea fi cel care, săptămâna trecută, a împușcat trei militari, rănind un altul, la Toulouse și Montauban.

UPDATE 6: Aceeaşi armă şi acelaşi scuter furat au fost folosite în toate cele trei atacuri, au declarat surse apropiate investigatorilor, anunţă BBC. Un profesor şi trei copii au fost ucişi la şcoala Ozar Hatorah, iar un adolescent a fost rănit grav.  În Franţa a început una dintre cele mai importante operaţiuni de "vânare" a asasinului, din ultimele decenii. Securitatea a fost întărită la şcoli şi la biserici, a anunţat premierul Francois Fillon. Circa 200 de ofiţeri de poliţie sunt implicaţi în această anchetă. Preşedintele Nicolas Sarkozy, care a sosit cu avionul la Toulouse, după atac, a descris evenimentele ca pe "o tragedie naţională". El a cerut ca toate şcolile din Franţa să ţină un moment de reculegere, mâine, în memoria victimelor, şi a promis că făptaşul va fi prins. UPDATE 5: Aceeaşi armă, de calibrul 11,43 mm, a fost utilizată în atacurile de la Toulouse, în 11 martie şi astăzi, şi la Montauban, în 15 martie, a precizat, pentru AFP, o sursă apropiată de anchetă. De asemenea, potrivit sursei citate, cele trei atacuri au în comun şi scuterul folosit de atacator pentru a fugi, ce pare a fi acelaşi.

"Aceeaşi armă" a fost folosită la 11 martie, când a fost omorât un militar la Toulouse, şi patru zile mai târziu, când alţi doi militari au fost ucişi la Montauban, şi, în fine, luni în timpul atacului ce a vizat un colegiu evreiesc la Toulouse, ce s-a soldat cu patru morţi, conform aceleiaşi surse. UPDATE 4: În toate şcolile din Franţa se va ţine mâine un minut de reculegere, a anunţat preşedintele francez Nicolas Sarkozy. Liderul de la Elysee care s-a deplasat în oraşul din sud-vestul Franţei a promis că forţele de ordine îl vor identifica pe atacator. UPDATE 3: Ministrul belgian de interne, Joëlle Milquet, a cerut serviciilor de poliţie să de dovadă de vigilenţă deosebită în supravegherea intereselor evreieşti în Belgia, în special a instituţiilor de învăţământ evreieşti, în urma incidentului de la Toulouse. UPDATE 2: Purtătorul de cuvânt al Partidului Socialist a anunțat că această formațiune își va suspenda campania electorală, pentru a onora memoria victimelor. Candidatul socialiștilor la alegerile prezidențiale de luna viitoare, Francois Hollande, va merge, după-amiază, la Toulouse, scrie presa franceză. UPDATE 1: Conferinţa europeană a rabinilor (CER) a calificat drept ”un act de barbarie”, care nu va rămâne fără răspuns, atacul în care au murit trei copii şi un profesor de religie. ”Un act de barbarie”

”Acest act de barbarie şi de asasinat va avea un răspuns evreiesc”, a indicat CER, într-un comunicat, precizând că ”atacul este unul împotriva comunităţii evreieşti în ansamblul său”. Poliţia a anunţat incidentul, care a avut loc la ora la care copiii intrau la cursuri, precizând că doi copii și un adult au murit, iar alți doi copii sunt în stare gravă. Autorul focurilor de armă a fugit pe un scuter negru, susţin martorii. Se pare că în atacul de azi a fost folosită aceeași armă utilizată în împușcarea celor trei militari, săptămâna trecută. Potrivit unor martori, bărbatul s-a apropiat de un grup în care se aflau mai mulți copii ce urma să intre la ore. Victime împușcate în cap Atât la Toulouse, cât şi la Montauban, asasinul, care era îmbrăcat în negru şi purta cască, a acţionat cu sânge rece, trăgând de la foarte mică distanţă. El şi-a împuşcat în cap fiecare din cele patru victime, după care a fugit pe un scuter. În total, 13 cartuşe au fost găsite în faţa cazărmii din Montauban, majoritatea gloanţelor atingându-şi ţinta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul francez de interne, Claude Gueant, s-a deplasat la locul incidentului. Și președintele Nicolas Sarkozy va merge la Toulouse, scrie ”Le Figaro”. Gueant a anunţat imediat ”întărirea supravegherii” în şcolile iudaice, care fac deja obiectul unor măsuri de protecţie în Franţa. ”Este vorba, fără îndoială, de un nebun, în orice caz de o persoană hotărâtă să facă orice, ceea ce se înrudeşte cu nebunia”, a declarat ministrul apărării, Gérard Longuet, la câteva minute după aflarea veştii. Franța are cea mai mare mare comunitate de evrei, estimată la 700.000 de persoane. <iframe src="http://www.youtube.com/embed/aNP9k6vWPpQ" frameborder="0" height="315" width="633"></iframe>