STUDIU: Astronauţii care petrec mult timp în spaţiu au probleme cu vederea

STUDIU: Astronauţii care petrec mult timp în spaţiu au probleme cu vederea

Dacă vreun adult întreabă un băiat ce vrea să se facă când va fi mare, cu siguranţă una dintre opţiuni ar fi astronaut. Dar această profesie aduce cu sine nu doar aventura de a descoperi spaţiul, cât şi probleme de sănătate.

În urma scanării creierului astronauţilor NASA, care s-au întors pe Pământ după mai mult de o lună în spaţiu, s-au descoperit anomalii grave, care ar putea pune în pericol viitorul misiunilor spaţiale de lungă durată, relatează Guardian.

Medicii au examinat 27 de astronauţi care au zburat pe perioade mai lungi de timp în misiuni ale agenţiei spaţiale americane şi au găsit un tipar în ceea ce priveşte deformarea globului ocular, a nervilor optici şi a glandei pituitare (hipofiza), care rămân inexplicabile.

Problemele sunt similare cu cele cauzate de hipertensiunea intracraniană, o afecţiune medicală rară care apare atunci când presiunea din interiorul craniului creşte şi apasă pe creier şi în spatele ochilor.

Echipajele medicale de la NASA şi alte patru mari agenţii spaţiale din Europa, Rusia, Japonia şi Canada investighează acum problema. Agenţiile repetă analizele astronauţilor înainte, în timpul şi după misiunile spaţiale pentru a afla mai multe despre când apare problema şi probabil cauza.

Agenţiile au intrat în alertă după ce astronauţii care au zburat în spaţiu au raportat modificări ale vederii lor, fie că vedeau mai bine sau mai rău ca înainte.

Larry Kramer, care a condus studiul la University of Texas Health Science Centre in Houston, a declarat că impactul asupra vederii astronauţilor "ar putea deveni" un factor de limitare al excursiilor de lungă durată în spaţiu. Rezultatele sale, publicate în revista Radiology, au sugerat că anomalii au fost mai grave şi mai frecvente la astronauţii care au petrecut mai mult timp în condiţii de microgravitate.

NASA a pus această problemă sus în lista de riscuri umane şi a iniţiat un program cuprinzător pentru a studia mecanismele acestui fenomen şi implicaţiile lui, şi va continua să monitorizeze îndeaproape situaţia.

Ne puteți urmări și pe Google News