Norvegia: O familie s-a trezit cu meteoritul în casă. Cât ar valora „piatra” căzută din cer

Norvegia: O familie s-a trezit cu meteoritul în casă. Cât ar valora „piatra” căzută din cer

O familie din orașul novegian Oslo s-a trezit cu o bucată de meteorit în mjlocul casei. Piatra de 585 de grame a trecut prin acoperişul locuinței, din curtea casei, situate chiar în centrul capitalei norvegiene.

Se pare că piatra s-a desprins din meteoritul care a fost observat deasupra Norvegiei la 1 martie, aterizând pe cabana neocupată în acel moment din grădina familiei Thomassen, dintr-un cartier popular al capitalei norvegiene, susțin specialiștii. Familia Thomassen se poate considera de mai multe ori norocoasă, spun experții.  Pentru că rareori se întâmplă ca o bucată de meteorit să treacă printr-un acoperiş. Iar dacă, totuși trece, rareori aceasta nu provoacă pagube semnificative. În plus, bucata de meteorit poate fi foarte valoroasă.

Pe de o parte, rareori bucăţile de meteorit cad în zone locuite, potrivit lui Serge Koutchmy, de la Institutul de astrofizică de la Paris. Pe de altă parte, piatra ”căzută din cer” la Oslo este o brecie, un conglomerat de diferite bucăţi de rocă, ceea ce se întâlneşte mai rar, a explicat pentru AFP Anne Mette Sannes, o pasionată de meteoriţi.

Piatra de 585 de grame ar putea fi deci destul de valoroasă: conform unui geofizician citat de tabloidul Verdens Gang, un gram dintr-un meteorit provenit de pe planeta Marte se vinde cu circa 5000 de coroane, aproape 670 de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News