Tensiuni între Roma şi Londra după o operaţiune eşuată a trupelor britanice în Nigeria, soldată cu moartea a doi ostatici

Tensiuni între Roma şi Londra după o operaţiune eşuată a trupelor britanice în Nigeria, soldată cu moartea a doi ostatici

Premierul italian Mario Monti a întrunit astăzi comitetul de securitate naţională, din care fac parte miniştrii apărării, justiţiei, internelor şi şefii serviciilor secrete, după decesul unui ostatic italian în Nigeria în cursul unei operaţiuni întreprinse de forţe britanice şi nigeriene fără informarea prealabilă a autorităţilor de la Roma, o decizie care a provocat indignare în Italia.

La rândul său, preşedintele italian Giorgio Napolitano a calificat drept "inexplicabil" comportamentul Marii Britanii, care "nu a informat, nici nu a consultat Italia" înainte de a lansa tentativa de eliberare a celor doi ostatici din Nigeria.

Mario Monti i-a telefonat aseară preşedintelui nigerain Goodluck Jonathan pentru a-i solicita “reconstituirea detaliată şi cât mai rapidă a circumstanţelor care au condus la moartea ostaticilor Franco Lamolinara şi Christopher McManus", transmite AFP, preluată de Agerpres.

Comunicatul oficial italian precizează, laconic, că “autorităţile italiene au fost informate doar după ce operaţiunea fusese lansată". Monti a fost informat “despre rezultatul tragic al operaţiunii" printr-un telefon primit de la David Cameron, şeful guvernului britanic, în avionul care îl aducea de la Belgrad la Roma, afirmă comunicatul. „Umiliți” de britanici Christopher McManus şi Franco Lamolinara, ambii ingineri, au fost ucişi, potrivit primelor informaţii, de răpitorii lor, înainte de a putea fi salvaţi, în cursul operaţiunii comune a trupelor britanice şi nigeriene, în nord-vestul Nigeriei, a anunţat aseară premierul britanic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Presa italiană a comentat polemic evenimentul, arătându-şi indignarea că Roma nu a fost prevenită de tentativa de eliberare a ostaticilor italian şi britanic. “Tragicul episod produs în Nigeria este incredibil. Italienii sunt în mod clar umiliţi", a notat editorialistul Antonio Puri Purini, în Corriere della Sera, în timp ce La Repubblica a scris despre “un pas înapoi pentru credibilitatea internaţională regăsită a Italiei".

Clarificări în legătură cu incidentul au cerut şi o serie de politicieni. Londra afirmă că a dat undă verde operaţiunii vizând eliberarea ostaticilor pentru că aceştia se aflau “într-un pericol tot mai mare şi iminent de moarte".

Operaţiune avizată de serviciile secrete britanice

Aproximativ 20 de militari din forţele speciale britanice au participat, împreună cu armata nigeriană, la operaţiunea eşuată de salvare a celor doi, dezvăluie presa britanică.

Ziarele din arhipelag au publicat astăzi mai multe detalii legate de modul de desfăşurare a operaţiunii, recomandată, potrivit publicaţiei The Guardian, de serviciile secrete britanice, în urma mai multor reuniuni ale celulei de criză din guvernul Cameron, demunită “Comitetul Cobra".

Cotidianul precizează că operaţiunea a fost condusă de unitatea specială a armatei “Special Boat Service" (SBS) şi la ea au luat parte 20 de soldaţi englezi. O sursă din guvernul de la Londra a precizat, pentru acelaşi ziar britanic, că răpitorii se numără printre “cei mai periculoşi terorişti conectaţi la reţeaua al-Qaida".

La rândul său, cotidianul “The Daily Telegraph", care citează surse din ministerul britanic al Apărării, scrie că unitatea specială “a ucis cel puţin doi dintre răpitori în timpul atacului lansat la lumina zilei în localitatea Sokoto din nordul Nigeriei", mai amintește Agerpres.