Judecătoarea Maria David, acuzată că a primit 200.000 de euro mită, a fost arestată
- Ionela Săvescu
- 29 februarie 2012, 17:39
Procurorii anticorupţie au reţinut-o pe judecătoarea Maria David, de la instanţa supremă, care ar fi pretins 200.000 de euro de la o persoană pentru a interveni pe lângă foştii săi colegi de la Curtea de Apel Ploieşti, în sensul admiterii unei contestaţii pentru a fi anulată o condamnare.
UPDATE 8. Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au emis mandat de arestare preventivă pe numele judecătoarei Maria David. UPDATE 7. Avocatul Mariei David a spus, la finalul şedinţei de judecată, că nu ar exista nicio probă directă împotriva judecătoarei, ci dimpotrivă există o înrEgistrare audio-video din care rezultă că magistratului i se oferă o sumă de bani, dar aceasta refuză. Avocatul judecătoarei a mai arătat că probele ar trebui uneori interpretate şi în favoarea inculpaţilor, nu doar împotrivă. UPDATE 6: Judecătoarei Maria David i s-a făcut rău la instanţa supremă, astăzi, în timpul judecării cererii procurorilor de arestare preventivă a acesteia pentru trafic de influenţă. Jandarmii care asigură paza instituţiei au chemat imediat medicul unităţii, pentru a-i acorda primele îngrijiri medicale. Mariei David i s-a făcut rău în momentul în care instanţa a încheiat dezbaterile în cazul propunerii de arestare preventivă şi a anunţat că rămâne în pronunţare. UPDATE 5. Filmul unei anchete. Maria David a fost judecător în Târgovişte, apoi a promovat la Curtea de Apel Ploieşti, iar din 2009 era magistrat la instanţa supremă.
- Potrivit DNA, în perioada noiembrie - decembrie 2009, inculpata David Maria, în calitate de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a pretins şi primit de la un denunţător, în trei tranşe, prin intermediar, suma de 200.000 euro.
- În schimbul banilor, inculpata a promis că va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea unui dosar al Curţii de Apel Ploieşti, astfel încât aceştia să admită o contestaţie în anulare, să desfiinţeze hotărârea iniţială, de condamnare a denunţătorului şi să pronunţe o hotărâre de achitare a acestuia, potrivit mediafax.ro. Iniţial, denunţătorul fusese condamnat la pedeapsa de trei ani închisoare cu executare pentru săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală.
- La data de 10 decembrie 2009, Curtea de Apel Ploieşti a admis în principiu contestaţia în anulare formulată în dosarul respectiv şi a dispus suspendarea deciziei iniţiale de condamnare pronunţată de aceeaşi instanţă, până la soluţionarea pe fond a contestaţiei în anulare.
- În luna ianuarie 2012, inculpata Maria David i-ar fi promis aceluiaşi denunţător că, în schimbul unor sume de bani pe care i le va preciza ulterior, va interveni pe lângă judecătorii de la Curtea de Apel Ploieşti, astfel încât aceştia să pronunţe o soluţie favorabilă denunţătorului într-un dosar având ca obiect recursul declarat de acesta împotriva unei sentinţe penale prin care Judecătoria Târgovişte îi respinsese o cerere de revizuire. Cererea de revizuire fusese formulată împotriva aceleiaşi decizii penale prin care denunţătorul fusese condamnat la pedeapsa de trei ani închisoare cu executare pentru săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală.
- În perioada ianuarie-februarie 2012, inculpata David a primit de la denunţător, in mod repetat, suma totală de 4.000 euro şi 3.800 lei, în scopul menţionat anterior.
- În ziua de 21 februarie 2012, inculpata i-a mai pretins denunţătorului suma de 110.000 euro, spunându-i că îi va remite judecătorilor pentru a rezolva favorabil doar "prima etapă", respectiv admiterea recursului, admiterea cererii de revizuire şi rejudecarea acesteia, urmând ca pentru etapa a doua constând în anularea hotărârii prin care a fost condamnat să-i dea o altă sumă de bani al cărei cuantum i-l va preciza.
- La termenul din 27 februarie 2012, Curtea de Apel Ploieşti a respins ca nefondat recursul declarat de denunţător împotriva sentinţei penale pronunţată de Judecătoria Târgovişte. Inculpatei David Maria i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, iar la data de 28 februarie 2012, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acesteia pentru 24 de ore, urmând ca aceasta să fie prezentată Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile.
UPDATE 4. Judecatoarea Maria David, reținută ieri de procurorii DNA, urmează să fie prezentată instanței supreme cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile, sub acuzația de trafic de influență. UPDATE 3. Maria David încasa, lunar, de la Secția Civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, un salariu de 12.000 de lei. UPDATE 2. Suma pe care ar fi pretins-o Maria David pentru sentința favorabilă este de 200.000 de euro. Denunțătorul este un om de afaceri. UPDATE. 1 Surse judiciare au precizat că judecătoarea ar fi pretins bani de la un denunțător pentru a-i obține o sentință favorabilă într-un dosar de la o altă instanță. Maria David a fost audiată la sediul DNA. Magistrata este cercetată pentru trafic de influență. Consilul Suprem al Magistraturii a emis în cazul Mariei David aviz de percheziție, reținere și arestare preventivă. Averea unui magistrat:
- Două conturi bancare de 27.000 de lei, respective 4.500 de euro
- În 2008 deținea un teren intravilan de 756 de metri pătrați, pe care și-a construit, în 2011, o casă de 200 de metri pătrați
- De la Secția Civilă din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie încasa, lunar, 12.000 de lei.
- Ca lector al Universității Spiru Haret din Capitală câștiga 1.700 de lei lunar Are două credite contactate de 92.600 de lei, respective 69.600 de euro