Ginerele Regelui Spaniei, audiat într-un dosar de corupție

Ginerele Regelui Spaniei, audiat într-un dosar de corupție

Ginerele Regelui Juan Carlos al Spaniei, Inaki Urdangarin, om de afaceri şi sportiv medaliat olimpic la handbal, este audiat astăzi la un tribunal din Mallorca, în Insulele Baleare, în cadrul unei anchete privind fapte de corupţie, punând discreta familie regală într-o situaţie stânjenitoare, informează France Presse.

Ducele de Palma, soţul Infantei Cristina, fiica cea mică a Regelui Juan Carlos, un bărbat elegant în vârstă de 44 de ani, cu alură de ginere ideal, este personajul central al unui serial mediatico-judiciar fără precedent în Spania: niciodată anturajul Regelui Juan Carlos şi al Reginei Sofia, un cuplu regal foarte respectat, nu a mai fost afectat de un astfel de scandal.

Urdangarin este suspectat de a fi deturnat bani alocaţi unei societăţi de mecenat, Institutul Noos, pe care a prezidat-o între 2004-2006, de către autorităţile regionale din Insulele Baleare şi Valencia, pentru organizarea de evenimente sportive. Ancheta se referă la “falsificare de documente, deturnare de fonduri şi fraudă".

Sumele implicate nu sunt cunoscute. Potrivit lui Eduardo Inda, jurnalist la cotidianul El Mundo, care a investigat cazul, este posibil ca “17 milioane de euro" să se fi volatilizat în urma activităţilor lui Urdangarin şi ale fostului său asociat Diego Torres.

Ne puteți urmări și pe Google News

Problemele judiciare ale Ducelui de Palma au ieşit la lumină la sfârşitul lui 2011. Ginerele, care locuieşte la Washington, a fost îndepărtat de la apariţiile oficiale ale familiei regale, mai scrie AFP, preluată de Agerpres.

"Am venit să clarific adevărul şi să îmi apăr omoarea", a declarat ducele de Palma înainte de a intra în tribunalul din Malloroca, subliniind că toate deciziile luate în calitate de preşedinte al Institutului Noos au fost luate în deplină transparenţă.