SUBIECT INTERZIS. Niciun fotbalist homosexual în Premier League. AFLĂ motivul

SUBIECT INTERZIS. Niciun fotbalist homosexual în Premier League. AFLĂ motivul

Lumea fotbalului din Marea Britanie este atât de homofobă, încât refuză orice jucător homosexual. Subiectul este considerat tabu atât de jucători, cât şi de presa sportivă. Din cauza situaţiei, premierul britanic David Cameron a organizat, ieri, un summit despre discriminările în fotbal.

După eveniment, Jeremy Hunt, oficial în Ministerul Culturii, a declarat că "este probabil ca homosexualii să nu dorească să fie fotbalişti pentru că sunt intimidaţi".

Cert este că, în acest moment, niciunul dintre cei 563 de fotbalişti din Premier League nu a recunoscut public că este gay.

Pentru a pune capăt discriminării, Asociaţia de Fotbal din Anglia (FA), membră a UEFA, a primit la dispoziţie două luni pentru a rezolva această problemă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Valoarea de piaţă vs recunoaşterea homosexualităţii

Peter Clayto, cel care conduce divizia "Homofobie în fotbal", în cadrul FA, a precizat, recent, că aproape toate cluburile îi descurajează pe fotbalişti să-şi recunoască public orientarea sexuală, întrucât le-ar putea afecta valoarea în contractele de transfer. În Marea Britanie, homosexualitatea a fost legalizată în 1967, iar societatea a dovedit o atitudine liberală faţă de orientarea sexuală a indivizilor. Cu toate acestea, lumea fotbalului şi-a menţinut poziţia homofobă, respingând sportivii homosexuali. "Fotbalul rămâne o lume rea şi perversă. Până şi Scotland Yard-ul sau Forţele Regale Britanice şi-au dat acordul ca homosexualii să intre în rândurile lor. Pe când şi Premier League?", ridica problema, în 2008, ziarul "Daily Mail".

În articolul respectiv, jucătorul de fotbal Paul Elliot dezvăluia că cel puţin 12 dintre jucătorii din Premier League erau homosexuali. Întrebat de jurnalişti de ce nu îşi asumă identitatea sexuală, Elliot a precizat că "dacă nu o fac ei, nu văd de ce aş face-o eu."

Până şi fanii s-au declarat de acord ca jucătorii să recunoască, iar concluzia unui sondaj realizat în rândul acestora, în 2009, a arătat că fanii ar fi confortabili dacă ar vedea un jucător din echipa preferată recunoscând că este gay.

În 2010, chiar şi poziţia oficială a FA părea anti-homofobă, iar preşedintele acestei, Gordon Taylor, declara că "lumea fotbalului este o lume macho, dar, la fel a fost şi armata, care s-a schimbat". Contrar acestei poziţii deschise, în acest an, niciunul dintre fotbaliştii din Premier League nu şi-a recunoscut homosexualitatea.

Recent, nepoata britanicului Justin Fashanu, primul jucător de culoare care a fost tranzacţionat cu 1 milion de lire şi primul jucător de fotbal care a reunoscut că este homosexual (în 1990), a realizat un documentar despre homosexualitatea în fotbalul britanic. Sinceritatea lui Justin Fashanu i-a distrus nu numai cariera şi reputaţia, dar şi relaţia cu propriul frate, jucătorul de tenis, John Fashanu. Justin Fashanu s-a sinucis în 1998, după ce numele său a fost implicat într-un scandal sexual. În urmă cu trei săptămâni, nepoata acestuia şi-a postat documentarul pe YouTube: <iframe width="620" height="300" src="http://www.youtube.com/embed/UiHtwK_FPjI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Cine este de vină pentru opresiunea jucătorilor gay şi pentru ideile conservatoare pe care fotbalul se încăpăţânează să le menţină: Fanii agresivi sau colegii de echipă homofobi?