Medvedev: Rusia va da replica scutului american antirachetă

Medvedev: Rusia va da replica scutului american antirachetă

Rusia va continua modernizarea sistemului său de rachete balistice în cazul în care SUA nu vor renunţa la planurile lor de construire a unui scut antirachetă în Europa sau dacă nu vor propune un proiect pentru un efort comun, a avertizat astăzi preşedintele rus Dmitri Medvedev, citat de agenţia RIA Novosti.

“Aceasta nu înseamnă începutul unei confruntări, însă nici nu putem rămâne indiferenţi la planurile (SUA) dacă acestea ne vizează interesele strategice", a subliniat şeful statului rus.

În discursul către naţiune rostit în noiembrie, Medvedev a promis că, dacă participarea Moscovei la scutul antirachetă european va eşua, atunci Rusia va desfăşura rachete tactice Iskander în enclava Kaliningrad, situată la Marea Baltică, la graniţa cu UE, şi îşi va suspenda eforturile de dezarmare, inclusiv participarea la noile negocieri START cu Washingtonul.

“Vom face totul în direcţia pe care am anunţat-o anterior, cu excepţia cazului în care partenerii noştri vor renunţa la planurile lor şi ne vor propune un plan în vederea participării la dezvoltarea comună a unei apărări antirachetă", a întărit Medvedev.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit RIA Novosti, preluată de Agerpres, într-unul dintre cele mai recente eforturi de consolidare a apărării sale antirachetă, Rusia a transportat noile sisteme de apărare aeriană S-400 Triumf în vestul ţării şi s-a angajat să le pună în stare de alertă în decurs de o lună.

Discuţiile Rusia-NATO privind apărarea antirachetă se află în impas, în contextul în care Moscova solicită garanţii legale potrivit cărora scutul european antirachetă nu va fi îndreptat împotriva sa.