Cum s-a depăşit pe sine Crin Antonescu: Zero absolut prezenţă la votul legilor în Parlament

Cum s-a depăşit pe sine Crin Antonescu: Zero absolut prezenţă la votul legilor în Parlament

Liderul PNL Crin Antonescu nu s-a dezis nici în sesiunea de toamnă a Senatului de mai vechiul său obicei: absenteismul la şedinţele de plen legislativ. Deşi spumegă la adresa jurnaliştilor care îi toacă mărunt ziua de lucru, parlamentarul cu vise de Cotroceni nu şi-a exercitat deloc atribuţia principală pentru care electoratul a pus ştampila pe numele său şi l-a trimis în legislativ: cea de a vota. În sesiunea octombrie – decembire 2011, şeful liberalilor a înregistrat un nou record : zero absolut la capitolul prezenţă la votul final pe proiectele de legi. Cu un an în urmă în aceeaşi perioadă de timp, Antonescu domina tot el topul la Senat, dar avea măcar trei prezenţe contabilizate.

De altfel lipsa de randament şi eficienţă legislativă a liderului PNL este arhicunoscută: din 2008 încoace, apare ca semnatar la 14 iniţiative legislative, doar una singură fiind depusă în perioada septembrie - decembrie. Niciuna însă nu a devenit lege. Nu prestaţia parlamentară contează Potrivit ultimului studiu efectuat de IPP în acest domeniu, Crin Antonescu, ca senator PNL de Bucureşti are 0% voturi finale exprimate prin vot electronic (cartelă) în sesiunea septembrie - decembrie 2011. Absenteismul cronic de la şedinţele Senatului este boală veche la Antonescu. Iată ce declara liderul PNL în 2009, pus în faţa evidenţei: “E adevărat ca nu am avut o prezenţă ridicată la Senat. Pentru mine nu e o problemă de imagine şi nu cred că aici se joacă campania prezidenţială. Cine va crede asta spor la treabă", spunea atunci Antonescu, intrat în cursa prezidenţială împotriva lui Traian Băsescu. La polul opus, liderul grupului PDL din Senat, Cristian Rădulescu, are cea mai mare rată de prezenţă - 99%. Este urmat de senatorul PDL, Gheorghe David, alături de senatorii Dorel Borza - PDL, Mario Oprea - PNL, Tiberiu Bokor - UDMR, Sorin Fodoreanu - PDL şi Tiberiu Gunthner - UMDR. Tandem pe mandat cu Hrebenciuc

La Cameră, ca şi în alte sesiuni, social-democratul Viorel Hrebenciuc conduce detaşat topul codaşilor fără chef de vot: are 3% prezenţă la voturile finale. Este secondat de Florian Popa - PSD - 12%. Acesta a participat exclusiv la două zile de vot electronic în Plenul Camerei Deputaţilor, respectiv pe 15 decembrie şi pe 20 decembrie 2011. Marin Bobeş tot de la PSD are doar 18% prezenţă la vot. În schimb, deputaţii minorităţilor naţionale şi cei independenţi au avut cea mai bună prezenţă la lucrările Camerei Deputaţilor. Comparativ cu sesiunile anterioare, media prezenţei la Cameră între septembrie şi decembrie 2011 a fost în scădere cu 5% ajungându-se la 78% grad de prezenţă raportat la cele 351 voturi finale exprimate în acest interval. Pesediştul Mircea Duşa, cel mai eficient parlamentar În ceea ce priveşte prezenţa liderilor de grup Mircea Duşa, liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor conduce detaşat având cea mai mare rată de prezenţă în sesiunea trecută, 93%. Mircea Duşa (PSD) este şi deputatul cu cele mai multe propuneri legislative devenite legi, documentul IPP arătând că la polul opus se află nume precum Marian Sârbu sau Bogdan Niculescu-Duvăz. La capitolul prezenţă la vot, social-democratul este urmat de liderul UDMR, deputatul Máté András - Levente şi liderul PDL, deputatul Mircea Toader, fiecare cu 90%. Pe ultima poziţie continuă să se afle liderul grupului PNL, Călin Popescu-Tăriceanu cu 57% (deputatul a înregistrat însă o creştere cu 10 % faţă de prima sesiune a anului 2011). Pe prima poziţie în clasamentul prezenţei se află grupul minorităţilor cu 87%, urmat de grupul independenţilor cu 85,4%. Pe poziţiile următoare se află grupul PDL - 82,4%, grupul UDMR - 75,9%, grupul Progresist - 75,9%, grupul PNL- 69,9% şi PSD - 68,9%.

Ne puteți urmări și pe Google News