Spectatori în Parlament. Opoziţia a jucat ieri în scena balconului

Spectatori în Parlament. Opoziţia a jucat ieri în scena balconului

Dată în fapt că, deşi nu calcă prin plen, semnează de prezenţă şi încasează nemeritat diurna de şedinţă, Opoziţia şi-a revizuit strategia şi s-a autodistribuit în scena balconului. Deşi nu au renunţat să semneze pe liste, deputaţii PSD şi PNL au recurs la diverse strategii pentru a se justifica: unii au scris mare Protest Parlamentar înainte să se iscălească, alţii au promis că vor fi prezenţi la sesiunea de declaraţii politice, iar un grup de 10-12 s-au cocoţat, precum Julieta, la balcoanele plenului, spunând că vor supraveghea de sus activitatea parlamentarilor Puterii.

Camera Deputaţilor, într-o zi de luni. La orele 15.30, apare, de unul singur, Ion Stan (PSD). Se îndreaptă agale către masa unde sunt instalate listele de semnături, pregătindu-şi din mers pixul. Se iscăleşte liniştit. “Nu voi intra în plen. Îmi continui protestul", explică el. “Am semnat pentru că sunt prezent la serviciu. Am fost şi la comisia parlamentară, dar nu am votat". Întrebat dacă, prin această semnătură, nu încasează cumva şi diurna de şedinţă fără să fie totuşi prezent, pesedistul spune scurt: "Nu voi fi plătit pentru această perioadă, nu aţi înţeles?! Nu vom primi bani".

Între timp, din lift apare un grup de liberali. La vederea presei, doamnele, timide, se separă de grup şi se îndepărtează de masa cu liste, cu aerul că tocmai treceau pe acolo înspre cu totul altă direcţie. Mariana Câmpeanu şi Diana Tuşa vor reveni să se semneze mai târziu, când interesul presei s-a mai diminuat. Domnii iau situaţia în piept, înhaţă pixurile şi se iscălesc voiniceşte, apoi se întorc să înfrunte curiozitatea reporterilor.

"Mergem la comisii sau la grupuri. Nu am încetat să depunem amendamente în comisii, practic ne continuăm munca de parlamentari. Dacă în comisii avem amendamente, mergem în plenul comisiei şi le susţinem", explică liberalul Cristian Adomniţei. El a înţeles altceva decât Stan, şi anume că va lua banii şi că trebuie să-i doneze: "Aştept cu mare drag să o donez la o casă de copii din Iaşi. Aştept să se adune două indemnizaţii, ca să fie o sumă mai mare. 90 de milioane o să fie o sumă", spune el.

"M-au trimis să protestez" "O să fim sus, la balcon", anunţă colegul lui Adomniţei, Daniel Stamate Budurescu. "Suntem într-o formă de protest", spune el. Liberalul ţine să-l contrazică pe secretarul general al PDL, Ioan Oltean, care a acuzat Opoziţia că încasează salariul fără să dea pe la muncă: "Dl Oltean a greşit, indemnizaţia pe această lună o luăm pe 5 martie. Dacă dl Oltean a făcut rost de bani înainte, probabil are o meserie foarte interesantă". Întrebat dacă a fost trimis de alegători în Parlament ca să participe la şedinţe sau ca să protesteze, el răspunde ferm: "M-au trimis să protestez!".

Între timp, încep să descindă din lifturi şi parlamentarii PSD, în grupuri compacte. Ca să-şi salveze cinstea obrazului, au găsit o chichiţă, aşa că, înainte să semneze, fiecare scrie conştiincios, în dreptul numelui său, "protest parlamentar". E o strategie pe care, însă, nu au împărtăşit-o şi cu liberalii. “Nu intru la lucările plenului. Am semnat un protest parlamentar", anunţă triumfător Constantin Niţă, scotocind după proiecte de lege în caseta sa de parlamentar. "Duceţi-vă să vedeţi cum am semnat". Neluaţi în seamă şi cam bulversaţi de atâta lipsă de atenţie din partea presei, deputaţii coaliţiei majoritare semnează şi, câte unul, câte doi, intră în plen. Mădălin Voicu, în pulover ca de obicei, semnează şi el şi adastă un moment de vorbă cu ziariştii. Este însoţit de fiul său. După ce s-au iscălit pe listele de prezenţă, pesediştii se împrăştie, care către lifturi, care către bufet, în timp ce un grup mult mai mic ia calea balconului sălii de şedinţe, spaţiu de obicei rezervat presei şi invitaţilor.

"Arătăm că suntem prezenţi, dar că protestăm. E o formă politică de a ne manifesta", îşi explică şi pesedistul Claudiu Manda semnătura, cu mâinile în buzunarele blugilor. "Am avut discuţii cu alegătorii din colegiu şi nu sunt probleme dacă sunt în grevă". Acesta spune că îşi va dona salariul pe perioada grevei. "Mă ajută soţia din când în când", explică el, întrebat din ce va trăi.

Parlamentul văzut din balcon Plenul începe, cu deputaţii Puterii în sală şi cu zece-doisprezece deputaţi ai Opoziţiei la balcon. Pe băncile Opoziţiei, viceliderul grupului PNL, Eugen Nicolăescu, urmăreşte conştiincios dezbaterile, răsfoind proiectele de lege cu pixul în mână.

Estimp, în balcoane, 10-12 deputaţi ai USL se familiarizează cu o parte a Palatului Parlamentului pe care, altminteri, n-ar fi cunoscut-o. Unii au probleme chiar cu "adresa", încurcând scările care duc către această zonă şi fiind direcţionaţi corect de ziarişti. Alţii constată că de la balcon se vede tot, dar nu se prea aude: "Acum am descoperit şi eu ce aud presa şi invitaţii, cât timp nicio boxă nu este orientată încoace dinspre plen", comentează unul dintre ei.

Pesediştii s-au instalat în partea stângă a sălii de şedinţe, adică exact deasupra băncilor coaliţiei majoritare, pe care o urmăresc cu ochi de vultur: "Nu mai votaţi la patru mâini!", strigă unul dintre ei, de sus. "Astăzi ca astăzi, dar mâine, la votul final, cum le vor trece legile?", comentează Mădălin Voicu. Ziariştii vor să ştie ce va face dacă va constata nereguli: va striga de sus, o va lua la goană pe scări către plen, se va arunca peste băncile Puterii? "Eu am un privilegiu, pot să şi zbor", o dă pe glumă deputatul. Acesta şi-a adus fiul cu sine "la galerie". "Este student la SNSPA şi vrea să facă politică", se mândreşte el.

Desigur, şi parlamentarii din balcon s-au mai rărit odată ce camerele au plecat. Ei promit să revină, însă, astăzi, şi mai numeroşi, pentru a supraveghea voturile finale programate de obicei marţea.

Ne puteți urmări și pe Google News