Vaticanul ar putea fi obligat să plătească taxe pe proprietăţi, în contextul crizei financiare

Vaticanul ar putea fi obligat să plătească taxe pe proprietăţi, în contextul crizei financiare

După mai mulţi ani de scandaluri în care Biserica Catolică din Italia a trebuit să facă faţă acuzaţiilor de pedofilie a preoţilor, scutire de taxe şi zvonuri depre comploturi puse la cale pentru asasinarea Papei, Vaticanul ar putea fi pus acum într-o nouă situaţie dificilă: aceea de a plăti o taxă anuală de 600 de miliioane de euro, relatează cotidianul britanic "The Independent".

Autorităţile de la Roma încearcă să prevină luarea unor măsuri punitive de către Comisia Europeană, din cauza scutirii de la plata impozitelor şi taxelor a proprietăţilor de care se bucură Biserica Catolică. Comisia Europeană este pe cale să condamne oficial "aroganţa fiscală" a Bisericii Catolice, introdusă de administraţia Berlusconi, iar premierul italian Mario Monti a scris o scrisoare comisarului european pentru Competiţie, Joaquin Almunia, în care spune că Vaticanul va reîncepe să plătească taxe pe proprietăţi Contravine legii competitivităţii

Joaquin Almunia a spus, în 2010, că excepţia de la plată ar putea încălca legea competitivităţii din Uniunea Europeană. O propunere parlamentară făcută de Partidul Italianilor Radicali, în luna august 2011, cerea anularea excepţiei, făcând şi o petiţie ce s-a bucurat de mare succes, pe Facebook. Un purtător de cuvânt al comisarului european a declarat că propunerea respectivă reprezintă un "progres semnificativ" în această problemă şi speră că va fi implementată.

"Este o victorie a presiunilor făcute de opinia publică", a spus şi  Mario Staderini, liderul Partidului Italienilor Radicali. "Am reuşit, parţial, să dărâmăm zidul ce protejează Biserica", a opinat el. 100.000 de proprietăţi, 600 de milioane de euro

Biserica italiană nu plăteşte taxe, din 2005, pentru circa 100.000 de proprietăţi, clasate ca fiind non-comericale, printre care 8.779 de şcoli, 26.300 de structuri ecleziastice  şi 4.714 clinici şi spitale. Este economisită, în acest fel, o sumă cuprinsă între 600 de milioane şi 2,2 miliarde de euro, deşi estimările Bisericii se ridică doar la circa 100 de milioane de euro pe an. Nu este clar, deocamdată, care este suma pe care Biserica va fi nevoită să o plătească.

Potrivit cotidianului "Corriere della Sera", autorităţile fiscale vor decide care dintre aceste proprietăţi trebuie să plătească şi cât anume. De exemplu, o biserică nu va fi nevoită să contribuie la bugetul de stat, dar un cămin studenţesc care are o capelă va trebui să se conformeze noilor reguli.

Ne puteți urmări și pe Google News