Justiţia din România începe să-şi arate colţii

Justiţia din România începe să-şi arate colţii

Ultimele condamnări ale instanţei supreme arată că sentinţele nu se mai hotărăsc în şedinţele de partid.

Hotărârile instanţelor din ultima jumătate de an demonstrează că justiţia din România câştigă, pe zi ce trece, tot mai multă încredere în forţele proprii şi că devine conştientă de importanţa ei într-o Românie europeană. Absenţa în ultimii ani a comenzilor din partea politicului şi acţiunile tot mai închegate ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) produc, iată, condamnări cu executare în procese de mare corupţie. Bătălia corbilor

Acestor pedepse li se adaugă descinderile asupra colegilor corupţi, precum şi avizele pozitive pentru reţineri şi percheziţii din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Schimbarea de optică în lupta anticorupţie tinde să infirme păgubosul proverb potrivit căruia "corb la corb nu-şi scoate ochii". Independenţa magistraţilor demonstrează că aceştia au prins curaj şi că au înţeles că vremea sentinţelor judecă­to­reşti hotărâte în şedinţă de partid au apus. Curajul de a condamna

La acestă nouă stare de spirit a contribuit, fără îndoială, şi procedura de promovare a judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Interminabile discuţii pe această temă s-au finalizat printr-o procedură care îmbunătăţeşte mult interviul formal cu care judecătorii erau obişnuiţi în anii trecuţi. Dosarul Voicu, începutul sfârşitului

Promovarea unor judecători tineri şi schimbarea preşe­dintelui Secţiei Penale a ÎCCJ a dat de înţeles celor trimişi în judecată pentru fapte de corupţie că un nou caz "Voicu" nu mai este posibil. Arestarea unui senator al Parlamentului României care îşi cultivase strânse legături cu câţiva judecători influenţi a marcat primul semnal că politicul trebuie să se distanţeze de justiţie. Menţi­ne­rea în stare de arest mai bine de un an a lui Cătălin Voicu a tăiat cheful politicienilor de a mai da telefoane pentru a se interesa de soarta anumitor dosare, lucru firesc în urmă cu câţiva ani. Justiţie independentă

Expertul anticorupţie Laura Ştefan consideră că, în ultima vreme, putem vorbi de o schimbare de trend. "Avem, în sfârşit, condamnări cu executare în cazurile mari de co­rup­ţie. Do­sarele Mu­re­şan, Traian Re­meş, Adrian Năstase demonstrează acest lucru. În cazul permiselor de la Argeş, judecat de Curtea de Apel Târgu Mureş, putem vorbi de o pedeapsă exemplară (14 ani cu executare, n.r.). Justiţia dă dovadă de independenţă şi curaj după foarte mult timp timp când a acţionat mai mult decât timid", consideră Ştefan, membru Expert Forum. "Justiţia dă dovadă de independenţă şi curaj.“ Laura Ştefan, expert anticorupţie

LA JUDECATA COLEGILOR

Magistraţii îşi curăţă propria ogradă

În câteva luni, opt procurori şi judecători s-au văzut nevoiţi să se pună la dis­po­ziţia colegilor pentru a fi cercetaţi, arestaţi sau chiar condamnaţi. În ultima categorie se înscrie fostul prim -procuror de la Buftea, Nelu Carpen. El a fost condamnat în urmă cu câteva zile, în primă instanţă, la şase ani de închisoare de magis­traţii din Braşov, după ce a luat în mai multe rînduri şpagă pentru a rezolva favorabil dosare.

Procurorul Max, coleg de suferinţă cu Betelie

Judecătoarea Victoria Gabriela Bârsan, actuala şefă a Secţiei de Contencios de la instanţa supremă, este urmărită penal după ce ar fi primit mai multe bunuri şi contravaloarea unor excursii exo­tice pentru soluţii pozitive în câteva cauze aflate pe rolul secţiei sale. În cauză se fac cercetări şi faţă de colega Iuliana Puşoi, magistrat care şi-a depus cererea de pensionare. Alţi doi judecători, Alina Corbu şi Anton Pandrea, în prezent pensionat, au fost puşi sub acuzare după ce ar fi divulgat date secrete din caz. Prim procurorul de la parchetul Buftea, Mihai Betelie, este închis de trei săptămâni după ce s-a apucat de afaceri în timpul serviciului. Colegul Maximilian Bălă­şescu de la Parchetul de pe lângă Parchetul Ilfov îm­părtăşeşte aceeaşi soartă cu prietenul Betelie, după ce a fost înregistrat de DNA cerând zeci de mii de euro de la un cămătar pentru o soluţie de scoatere de sub urmărire penală. Fosta şefă de la Judecătoria Răcari, Florica Mihalcea, a fost suspendată din funcţie de CSM în urmă cu două zile după ce a "fabricat" mai multe dosare în urma cărora a câştigat aproximativ 300.000 de euro.

Anişoara Topor a fost, până pe 9 decembrie anul trecut, judecător la Focşani. A fost prinsă în timp ce primea o şpagă de 80.000 de lei pentru a da o soluţie favorabilă într-un dosar. La in­stanţa superioară, denun­ţătorul a pierdut procesul şi a pârât-o la DNA. De atunci, stă la închisoare. ADRIAN NĂSTASE

Trei dosare la Înalta Curte de Casaţie

Fostul premier a fost condamnat la doi ani cu executare în dosarul “Trofeul Calităţii", de către Înalta Curte. Această instanţă judecă, în paralel, dosarul “Zambaccian", dar l-a şi achitat pe Adrian Năstase în “Mătuşa Tamara". Toate sunt atacabile la un complet superior al aceleiaşi Curţi Supreme.

TRAIAN REMEŞ

Închisoare pentru "Caltaboşul"

Decebal Traian Remeş - fost ministru al Agriculturii - a fost condamnat la trei ani cu executare, în dosarul “Caltaboşul", tot de către Înalta Curte, dar hotărârea nu este definitivă. Înregistrările ambientale efectuate de anchetatori au făcut deliciul presei, căci Remeş primea, pe lângă bani şi o maşină, ţuică şi caltaboş.

IOAN MUREŞAN

Două condamnări însumând zece ani

Ioan Avram Mureşan, de asemenea fost ministru al Agriculturii, are două condamnări: una de trei ani, în acelaşi dosar ca şi Decebal Traian Remeş - “Catlaboşul" - şi încă una de şapte ani, pentru deturnare de fonduri, ambele pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Niciuna dintre ele nu este definitivă.

ILIE MOREGA

Olteanul a primit cu suspendare

Traseistul politic gorjean Dan Ilie Morega a fost condamnat la trei ani de închisoare, dar cu suspendare, de către completele de trei şi cinci judecători ale Curţii Supreme. Decizia este astfel definitivă. Pronunţările au fost făcute în dosarul sponsorizărilor ilegale pentru PNL, atunci când Morega conducea filiala Gorj.

MARIUS PETCU

Judecat în doar opt termene

Sindicalistul Marius Petcu a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la executarea a şapte ani de închisoare, pentru corupţie. Judecătorii au avut nevoie de doar opt termene, stabilind un record în materie. Decizia în cazul fostului şef al CNSLR Frăţia nu este definitivă, ci poate fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti.

IRINA JIANU

Pedeapsă mai mare ca Năstase

Irina Jianu (fostă şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii) a primit şapte ani cu executare în dosarul “Trofeul Calităţii", al lui Adrian Năstase. Cu cinci ani mai mult decât fostul premier. Ea este judecată, tot alături de Năstase, şi în dosarul “Zambaccian". Dosarele sunt în faza de fond, deciziile fiind atacabile.

DINEL STAICU

Şapte ani pentru "doctorul" Staicu

Doctor în economie subterană cu acte în regulă, Dinel Nuţu, fost Staicu, execută şapte ani de închisoare, condamnare primită în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor, la Curtea de Apel Bucureşti. Dinel Staicu şi-a schimbat numele în Nuţu şi a fugit din ţară, fiind prins în Ungaria şi extrădat.

SORIN OVIDIU VÎNTU

Şase luni pentru şantaj

Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat la şase luni cu executare, de Judecătoria Sectorului 1, pentru şantajarea lui Sebastian Ghiţă. Decizia nu este definitivă. Vîntu mai are două dosare: favorizarea infractorului Nicolae Popa, “tatăl" FNI şi delapidarea Petromservice, acesta din urmă aflat în cercetare.

EMILIAN CUTEAN Revoluţionarul execută cinci ani

Fostul secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor Emilian Cutean execută cinci ani de închisoare, printr-o decizie definitivă a Curţii de Apel Bucureşti. El a deturnat 90.000 de euro din fondurile destinate revoluţionarilor către o asociaţie de-a sa. Este apropiat de Ion Iliescu.

GABRIELA BÎRSAN

Judecător de la "Supremă", la DNA

Gabriela Bîrsan, preşedinte al Secţiei Contencios Administrativ a Înalte Curţi de Casaţie, dar şi soţia singurului judecător român de la CEDO, este cercetată de DNA într-un dosar de corupţie. În acelaşi dosar sunt vizaţi mai mulţi foşti şi actuali judecători ai Curţii Supreme, bănuiţi că au ajutat-o sau au avertizat-o că este interceptată de DNA.

Ne puteți urmări și pe Google News