ASR Prinţul Paul al României: "S-a făcut dreptate pentru tata şi pentru mine"
- Horia Tabacu
- 15 februarie 2012, 06:46
Curtea Supremă de Justiţie a decis că ASR Prinţul Paul al României este moştenitorul Regelui Carol al II-lea.
În reşedinţa ASR Prinţul Paul al României este mare agitaţie. Toate televiziunile importante sunt prezente, sună telefoane din multe ţări. Eroul principal al zilei de ieri este foarte emoţionat. EVZ: Ce s-a schimbat de ieri în istoria ţări noastre? ASR Prinţul Paul al României: După 21 de ani de procese s-a făcut dreptate. Am fost recunoscut drept moştenitor legitim al lui Carol al II-lea. Aceasta se întâmplase în Spania, Franţa şi Marea Britanie cu mulţi ani în urmă. Instanţele din aceste ţări, mai civilizate decât noi, s-au pronunţat cu decenii în urmă. Mai mult, atunci s-a hotărât şi modul în care să se împartă moştenirea bunicului meu. Cu toate acestea unchiul meu m-a contestat în modul cel mai josnic cu putinţă. Regele Mihai a contestat hotărârile instanţelor? Da. În Franţa a făcut recurs. A durat câţiva ani şi a pierdut. El a ştiut tot timpul că va pierde şi în România pentru că lucrurile nu puteau sta altfel. Ştiu că sunteţi primul reprezentant al Casei Regale care a venit după Revoluţie... Eu am venit primul şi i-am scris Regelui Mihai o scrisoare prin care îl invitam la conciliere. Mi se părea normal să fim o familie nobilă în adevăratul sens al cuvântului. El a procedat cu totul altfel. Fără a intra în amănunte, şi-a desemnat succesiunea, călcând toate regulile posibile, pentru că noi, familiile regale, avem şi noi legile noastre. De ce credeţi că a procedat aşa? Anturajul, probabil. Ei s-au desemnat între ei moştenitori şi prinţi consorţi şi au făcut tot posibilul ca eu şi familia mea să fim denigraţi. Aş dori să precizez în acest sens că sunt fiul primului născut al Regelui Carol al II-lea. Tatăl meu s-a născut dintr-o căsătorie legală şi rămasă legală după legile în vigoare. Tatăl meu a avut un fiu şi eu am un fiu. Conform legilor noastre noi suntem succesorii lui la tron. Acest adevăr este bine să fie cunoscut de toţi românii. După atâta timp? Chiar dacă pecetluirea lui a durat în ţara noastră peste 21 de ani. Îmi pare rău că asta nu s-a întâmplat când trăia şi tata. Poate şi din acest motiv sunt aşa de emoţionat de când s-a pronunţat sentinţa. Consider că în primul rând lui i s-a făcut dreptate.
Apoi istoria României va fi de astăzi completă. Cu timpul specialiştii şi apoi tot poporul o să afle cum s-au manipulat faptele istorice şi Constituţiile chiar după anul 1989, când pretindeam că ne-am schimbat. Toţi românii o să afle cum s-au confecţionat neadevăruri şi în ultimii ani, de când pretenţiile noastre, ca popor, au crescut. PROCEDURĂ "Retrocedarea Peleşului va fi destul de complicată"
Moştenirea este uriaşă: bijuterii arhitectonice, cum ar fi Castelul Peleş din Sinaia, şi diverse obiecte de artă?După această recunoaştere definitivă a mea, ca membru al familiei regale, vor urma multe procese, să le spunem de partaj. Nu sunt pregătit să abordez acum acest subiect. Mi se pare un moment prea emoţionant pentru mine şi pentru familia mea. Aţi declarat pentru EVZ că veţi dona o parte importantă din Castelul Peleş. Strategia pe care o voi stabili cu avocaţii mei nu este încă definitivată. Dacă este să ne referim la Castelul Peleş, pentru că ştiu că este un subiect foarte sensibil pentru poporul nostru, pot să vă spun că tot ce voi obţine din el, adică 60%, îl voi dona românilor. De ce 60%? În afară de ce mi se cuvenea ca fiu al tatălui meu, Elena Lupescu mi-a cedat şi partea ei din moştenirea lui Carol al II-lea. Reţineţi, mie, nu unchiului meu Regele Mihai. Aşa că va fi vorba de peste 60% cum a fost stabilit şi în celelalte ţări.
Retrocedarea va fi destul de complicată. Sper că nu va mai dura încă 21 de ani. Eu nu pot să îmi imaginez cum i s-a dat Castelul Peleş unchiului meu, prin hotărârea premierului de atunci, când se ştia foarte bine că acest monument este în litigiu. Poate se bazau pe documente istorice de necontestat… Îmi pare rău să atac acea hotărâre de Guvern pentru că eu sunt pacifist, sunt pentru bune relaţii între oameni, mai ales între cei care joacă un rol important pentru poporul lor. Hotărârea aceea şi altele privind desemnarea succesiunii Casei Regale nu au fost deloc corecte. Au fost premeditate pentru că la mijloc sunt foarte mulţi bani. Cu timpul, când lucrurile se vor aşeza, toate acestea se vor lămuri. Atunci românii o să înţeleagă faptul că unchiul meu, Regele Mihai şi anturajul să, care- l influenţează din ce în ce mai mult, nu au procedat legal şi în nici un caz la modul în care trebuie să procedeze un os domnesc. "În afară de ce mi se cuvenea ca fiu al tatălui meu, Elena Lupescu mi-a cedat şi partea ei din moştenirea lui Carol al II-lea.“ PRINŢUL PAUL AL ROMÂNIEI
Zizi Lambrino, primul scandal amoros din România relatat de presa străină
Roxana Roseti
În august 1918, Carol al II-lea se căsătorea în secret, la Odesa, cu Ioana (Zizi) Lambrino, fiica unui maior din anturajul curţii. Acesta avea să fie primul scandal amoros relatat pe larg în afara ţării. Oricum Carol al II-lea suscita în permanenţă atenţia marilor săptămînale internaţionale, nu pe teme politice, ci de alcov.
Zizi era o veche amică a lui Carol al II-lea. O cunoştea de patru ani, când se împrieteniseră la una dintre sindrofiile date de Alexandru Marghiloman. Au devenit buni prieteni, obişnuind să se plimbe cu luxosul Rolls al prinţului, să joace bridge, să asculte lecţii de istorie şi să frecventeze aceleaşi serate muzicale...Fascinată de Carol şi interesată să intre în familia regală, Zizi "a presat" pentru a oficializa relaţia. Nunta îndrăgostiţilor
În 1917, Ion Gheorghe Duca, politician liberal şi apropiat al familiei Lambrino, "descoperea" în camera tinerei portretele moştenitorului oficial la tron. Cam în aceeaşi perioadă, apar zvonuri despre povestea de dragoste dintre Carol şi Zizi, cu implicaţii asupra viitorului dinastiei de Hohenzollern. Deşi conştient de clevetirile lumii şi poziţia Casei Regale faţă de relaţia cu o fată "din popor", Carol fugea "în lume" cu Zizi. Locotenentul Serdici, prieten al prinţului, i-a însoţit până la Odessa, servind şi ca martor la nunta îndrăgostiţilor. La 13 septembrie 1918, pentru suma de 50.000 de lei, părintele Şarafsky, un preot român din oraşul ucrainean accepta oficierea religioasă a cununiei. Printre nuntaşi s-au aflat primarul Odessei şi comandantul german al trupelor de ocupaţie din zonă.
75 de zile de sihăstrie
Familia regală afla amănunte după descoperirea scrisorilor de rămas-bun. Carol lăsase misive "explicative" Regelui Ferdinand, prinţesei Elisabeta şi lui Lulu, fratele lui Zizi. Gestul său, nepotrivit unei Alteţe Regale, nu a rămas nepedepsit.
Fugarul a fost "condamnat" la 75 de zile de sihăstrie la mănăstirea Horaiţa.
Regina Maria l-a rugat să renunţe la Zizi până la sfârşitul războiului, urmând ca ulterior Carol să-şi decidă singur soarta. Până la urmă, va accepta decizia părinţilor.
Între timp, Casa Regală căuta o soluţie pentru îndepărtarea soţiei din România. Mai întîi, în 1919 Tribunalul a anulat căsătoria dintre cei doi, considerînd-o ilegitimă. La la 27 februarie 1921, Carol al II-lea se căsătorea cu principesa Elena, fiica regelui George al Greciei, nunta desfăşurându-se la Bucureşti.
Această căsătorie părea să dovedească maturitatea tânărului Hohenzollern. N-a fost să fie aşa, dar aceasta este deja o altă poveste... Citiți și:
- Prințul Paul de România, atac la Regele Mihai: "În cei 50 de ani de comunism nu ați făcut nimic pentru acest popor"
- Prințul Paul de România: "Castelul Peleș s-a dat ilegal prin Ordonanță de Guvern"
- ASR Prinţul Paul: "Vom dona 62,5 % din Castelul Peleş statului român"