Visa Waiver: Românii din Statele Unite s-au implicat

Visa Waiver: Românii din Statele Unite s-au implicat

Conaționalii de peste Ocean fac lobby pe lângă aleșii lor ca românilor să le fie ridicate vizele pentru Statele Unite, a declarat pentru EVZ congresmanul care a propus schimbarea criteriilor de admitere în Programul Visa Waiver

Un proiect de lege depus în Congresul american la sfârşitul lunii ianuarie cere schimbarea criteriilor de admitere a unei ţări în Programul Visa Waiver. Odată inclus, cetăţenii respectivului stat pot călători în SUA fără viză pentru o periodă de 90 de zile.

Propunerea constă în asocierea a două criterii în procesul de evaluare a unei ţări înainte de admitere: rata de refuz a cererilor de viză, singurul criteriu în prezent, şi cea de depăşire a perioadei de şedere prevăzută în viză.

Autorul proiectului, Mike Quigley, congresman democrat de Illinois, a vorbit pentru EVZ despre iniţiativa sa.

EVZ: Cum s-a născut acest proiect de lege? Mike Quigley: În circumscripţia electorală pe care o reprezint în Congres există o mare comunitate poloneză, precum şi un număr semnificativ de americani de origine română. Acest proiect de lege este un răspuns direct la frustrările frecvent exprimate de membrii celor două comunităţi care au rude în ţările de origine şi care se lovesc de obstacole când vor să îi viziteze aici în America.

Proiectul vizează toţi aliaţii SUA care nu sunt încă incluşi în Programul Visa Waiver? Proiectul de lege este menit să consolideze Programul Visa Waiver prin modificarea actualelor prevederi astfel încăt să permită admiterea ţărilor care vor întruni noile condiţii. Iniţiativa nu vizează o ţară anume, deşi m-am concentrat pe includerea Poloniei în program pentru că reprezint atâţia americani de origine poloneză.

Care va fi traseul legislativ al acestui proiect? Când vă aşteptaţi să fie aprobat de Congres, ţinând cont că iniţiativa este susţinută şi de republicani? Proiectul de lege trebuie să treacă acum printr-un proces legislativ care cuprinde examinarea textului de către comisiile de specialitate înainte de a fi supus votului în plenul Camerei Reprezentanţilor şi al Senatului. Nu ştim când anume vor avea loc cele două voturi, dar credem că sprijinul de care se bucură această iniţiativă de ambele părţi ale spectrului politic îi va accelera traseul legislativ.

În cazul în care criteriile de admitere în Visa Waiver vor fi schimbate, cât timp credeţi că va trece până când una din ţările aliate va fi primită în program? După ce criteriile vor fi schimbate iar noile ţări devin eligibile pentru Programul Visa Waiver, va fi decizia Departamentului pentru Securitate Internă şi a Departamentului de Stat să implementeze programul înnoit şi să îl extindă. 36 de ţări sunt incluse în Programul Visa Waiver Citiţi şi:

  • Fără viză în SUA, un vis realizabil
  • Dacă vrei să vezi SUA, arată cât de mult iubeşti România

Ne puteți urmări și pe Google News