Coşmarul din nămeţi: românii care dorm în iglu

Coşmarul din nămeţi: românii care dorm în iglu

Pâinea de la ajutoare, care costa 1 leu, a fost vândută la intersecţie de troiene cu 10 lei bucata. În multe sate, doar jandarmii muncesc.

Militari, jandarmi, poliţişti şi voluntari se luptă nonstop cu zăpezile care au îngropat zeci de comune. Jumătate din ţară e astăzi sub avertizare de cod portocaliu, vin iar ninsorile, când deja peste 70.000 de oameni sunt izolaţi . În aceste condiţii, lupta pentru supravieţuire e dură, a început să se facă bişniţă cu produsele de la ajutoare, iar buticarii şi-au dublat preţurile.

Mâncare la preţ de lux

Astfel, nămeţii au născut şi "monstrul" de alimentară, buticarul profitor. După ce ar fi tras concluzia că a venit "Apocalipsa albă", câţiva comer cianţi din localităţile izolate au ajuns să tripleze preţul la alimentele pe care le mai aveau în stoc. În Găvăneşti, Buzău, pâinea de la ajutoare, care costă 1 leu, se vindea la capăt de uliţă cu 10 lei bucata. Ieri, în Bucureşti, sute de pensionari au stat la coadă ca să trimită, din puţinul lor, ajutoare pentru zonele sinistrate.

Fără înmormântări

Cel puţin 50 de oameni au murit, în ultima perioadă, din cauza frigului. În comuna Tătăranu, Vrancea, au fost răpuse de frig şase persoane. Din cauza troienelor mari cât gardul, doar două au fost înmormântate. Oamenii au tras sicriele pe zăpadă cu funia, ca pe sănii. În satul Bogza, comuna Sihlea, o femeie a fost îngropată la o săptămână după moarte. În comuna Glodeanu Siliştea, un preot care a murit în urmă cu mai bine de o săptămână nu poate fi îngropat până când cei de la medicina legală nu stabilesc cauza decesului. Maşina legiştilor nu a putut să ajungă.

VICTIME ÎN TOATĂ ŢARA Oameni răpuşi de frig şi zăpadă

  • 3 februarie. Semenic, Caraş-Severin. Un bărbat care se îndrepta spre serviciu, la o cabană de pe muntele Semenic, a făcut infarct din cauza frigului. Acesta a mers mai multe ore prin zăpadă şi a decedat chiar în faţa cabanei.
  • 3 februarie. Cacica, Suceava. O bătrână de 90 de ani a fost găsită moartă în curte. A făcut infarct din cauza frigului.
  • 8 februarie. Lupeni. O femeie de 87 de ani a murit de frig după ce a căzut în zăpadă.
  • 10 februarie. Mânzăleşti, Buzău. O femeie de 35 de ani a fost găsită fără suflare în apropierea casei. Plecase la un magazin din apropiere, iar la întoarcere vremea rea a doborât-o la pământ.
  • 11 februarie. Bilieşti, Buzău. Primarul spune că un om care umbla pe şapte cărări a fost adăpostit în primărie de teamă să nu îngheţe în vreun şanţ, însă la scurt timp a murit. Din cauza nămeţilor nu poate fi îngropat. În aceeaşi situaţie mai e o familie din comună, care stă cu mortul în casă.
  • 11 februarie. Sibiu. Un tânăr de 29 de ani a fost găsit căzut în mijlocul străzii Alba Iulia. Din primele constatări ale medicilor de pe Ambulanţă, sibianul făcuse un stop cardiac din cauza frigului.

SALVATORI ŞI SINISTRAŢI Jandarmii trudesc, sătenii privesc

Dincolo de adevăratele drame produse în infernul zăpezilor, ninsorile din ultima perioadă au scos la iveală, pe alocuri, spiritul civic al românilor. În multe comune, unii săteni nu s-au atins de lopată, aşteptând jandarmii să-i scoată din nămeţi. Aflat ieri în vizită în comunele din Buzău, premierul Mihai Răzvan Ungureanu le-a sugerat tinerilor să pună mâna pe lopeţi. De altfel, şi ministrul de Interne, Gabriel Berca, a vut un sfat pentru şefii locali: "Să nu văd preşedinţi de consilii judeţene la TV. Nu vă faceţi campanie, nu avem timp de aşa ceva".

"Nu mai ştiam dacă afară e noapte sau zi"

Satele Beilic şi Găvăneşti par scufundate în infernul alb. Lupta pentru supravieţuire e dură. Neputincioşi, bătrânii aşteaptă, în case, pâinea de la ajutoare pe care vecinii o îndeasă în sacoşe.

La marginea satului Beilic, într-o casă din care nu se mai vede decât hornul, soţii Maria şi Gheorghe Răşică (foto), trecuţi de 80 de ani, încearcă să-şi facă curaj. Bătrânul mai iese din când în când să vadă ce-i face calul. Ajunge la grajdul îngropat sub troiene înalte de cinci metri pe un mic culoar, făcut de doi consăteni şi continuat ieri de jandarmi. "Trei zile am stat în casă şi nu vedeam nimic. Ori de erai în groapă, ori de erai în casă, tot aia era. Nu ştiai când se luminează, nu ştiai când se înserează. Se stingea lumânarea că nu mai era aer. Au venit doi băieţi tineri de aici din sat şi ne-au scos", povesteşte tanti Maria.

Ajutoare şi înmormântare

Un sat mai încolo, pe uliţele din Găvăneşti, e forfotă mare. Oamenii au auzit că vine o maşină cu ajutoare de la primărie şi aşteaptă. Familia Văsîie se pregăteşte de înmormântare. Nea Virgil Văsîie, om văduv ajuns la 89 de ani, s-a stins miercuri, din cauza frigului din locuinţă. "El se încălzea cu un calorifer electric şi, dacă s-a luat curentul, a mai dat drumul, aşa, la aragaz. Noaptea îl stingea şi cred că s-a făcut frig şi a murit îngheţat", povesteşte nepoata Luxa. Abia sâmbătă seara, când s-a desfundat drumul, fiul bărbatului a putut ajunge să facă pregătirile pentru îngropăciune.

Nu i-au adus niciun colţ de pâine

Tanti Maria (foto) trăieşte singură şi se descurcă greu pentru că suferă de o dizabilitate la un picior. Pe uliţă nu poate merge, doar până la poartă, unde i-au făcut potecă jandarmii. Nu mai are nicio bucată de pâine, iar vecinii ei s-au îngrămădit ieri la ajutoare, dar ei nu i-au adus un colţ de pâine: "Ştiţi ce au făcut? S-au dus întâi ăi mari şi au luat ajutoare, apoi au trimis şi copiii. Eu unde să ies dacă sunt beteagă de piciorul ăsta?" Pe drumul de întoarcere ne grăbim să ieşim din cele două sate pentru că vântul a început să sufle iarăşi cu putere, iar pe porţiunile de şosea aflate în câmp şi abia desfundate de drumari, se formează deja troiene. Utilajele sunt trase pe dreapta.(Cătălina Jingoiu) CITIŢI ŞI:

  • Vrancea e în STARE DE ALERTĂ până marți. 10.000 de oameni sunt izolați de nămeți | VIDEO
  • A2 și șapte drumuri naționale, închise
  • IARNĂ GREA ÎN ROMÂNIA. Codul portocaliu pentru sud-estul ţării, valabil până marţi
  • IMAGINI SPECTACULOASE. VEZI case îngropate în zăpadă în județul Ialomița

Ne puteți urmări și pe Google News