Numirea lui Ungureanu, în presa internațională: Spionul șef din România, în locul lui Emil Boc

Numirea lui Ungureanu, în presa internațională: Spionul șef din România, în locul lui Emil Boc

Numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu, şeful SIE, în funcţia de premier, în urma demisiei lui Emil Boc, a fost transmisă în regim de urgenţă de mass-media internaţionale.

”Spionul șef din România, nominalizat să îl înlocuiască pe Emil Boc”, a transmis aseară BBC. Mihai Răzvan Ungureanu a obţinut un master la Universitatea Oxford şi a fost ministru de externe în timpul primului mandat al lui Traian Băsescu. Pentru învestirea sa în funcţia de şef al executivului este nevoie de aprobarea Parlamentului, iar alegerile legislative, prevăzute în mod normal pentru noiembrie, probabil vor fi devansate în vară, a relatat BBC.

Postul american CNN relatează pe larg despre demisia lui Boc, ca urmare a protestelor din mai multe orașe, subliniid că ulterior anunțului demisiei, președintele Traian Băsescu l-a numit pe Ungureanu în postul de șef al executivului.

Presa americană, care citează agenția AP, amintește că protestele care au loc de peste trei săptămâni în România au fost generate şi de sentimentul foarte răspândit că guvernului Boc nu-i păsa de soarta oamenilor obişnuiţi. Băsescu,notează AP, este criticat pentru stilul conflictual şi îşi manifestă în mod deschis dispreţul faţă de opoziţie. Opoziţia şi jurnaliştii care îl critică susţin că sunt hărţuiţi, dar Băsescu a fost creditat de FMI pentru reformele sale şi pentru încercările de a lupta împotriva corupţiei, scrie agenția de presă. Site-ul Reuters a anunțat, de asemenea, că Traian Băseascu i-a cerut şefului serviciului de informaţii externe, Mihai-Răzvan Ungureanu, să formeze un nou guvern şi să încerce să obţină votul de încredere al Parlamentului. Ungureanu are şanse suficiente să obţină votul de încredere din partea coaliţiei de centru de la guvernare, care controlează o majoritate parlamentară funcţională, scrie Reuters. Agenția italiană ANSA scrie despre numirea șefului spionajului extern în postul de prim-ministru, amintind că Ungureanu a fost ministru de externe al României între 2004 și 2007. Şi agenţia chineză de ştiri Xinhua scrie că preşedintele Traian Băsescu l-a numit premier pe şeful SIE la numai câteva ore după demisia lui Emil Boc. 

Ne puteți urmări și pe Google News

"România are deja un nou prim-ministru", titrează L'Express. Publicaţia franceză scrie că Traian Băsescu nu a mai aşteptat şi s-a grăbit să-l numească pe şeful serviciilor de informaţii externe în locul lui Emil Boc, premierul alungat de furia străzii. "Reformele vor continua, plus-valoarea pe care o aduc constă în capacitatea mea de a fi un bun administrator", a asigurat Mihai Ungureanu imediat după nominalizare.