Obama: Israelul nu a luat decizia de a ataca Iranul. Nu încă

Obama: Israelul nu a luat decizia de a ataca Iranul. Nu încă

”Nu cred că Israelul a luat vreo decizie referitoare la bombardarea instalaţiilor nucleare iraniene”, a declarat aseară președintele american Barack Obama, într-un interviu pentru televiziunea NBC.

Afirmația sa intervine în contextul în care, recent, cotidianul„Washington Post” nota că secretarul american al apărării, Leon Panetta, consideră că există o ”foarte mare probabilitate” ca, în această primăvară, Israelul să pornească o intervenţie militară împotriva instalaţiilor nucleare din Iran. Șeful Pentagonului aprecia că loviturile israeliene ar putea avea loc în aprilie, mai sau iunie, înainte ca Iranul să intre într-o "zonă de imunitate" şi să înceapă să producă bombe atomice. Tot recent, Washingtonul susținea că SUA vor continua să privilegieze demersurile diplomatice cu scopul de a convinge Teheranul să renunţe la controversatul său program nuclear, cerând Israelului ”să lase timp ca sancţiunile să-şi facă efectul”.

”Prioritatea mea rămâne securitatea Statelor Unite. Dar şi securitatea Israelului”, a continuat preşedintele Obama, reafirmând preferinţa sa pentru o rezolvare pe cale diplomatică a conflictului cu Iranul.

”Am fost foarte explicit, vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a împiedica Iranul să obţină arma nucleară şi să creeze o cursă a înarmării într-o regiune explozivă”, a adăugat el.

Ne puteți urmări și pe Google News