Pe măsură ce ritmul de creștere al economiei globale încetinește, iar cererea scade, prețurile la alimente ar putea scădea.
Preţurile produselor alimentare ar urma să continue să scadă în 2012 pe măsură ce încetinirea economiei globale va reduce cererea consumatorilor iar oferta va creşte, a anunţat Banca Mondială, avertizând însă că tendinţa ar putea fi inversată de o posibilă creştere a preţului petrolului, transmite Reuters, preluată de Agerpres.
Potrivit Băncii Mondiale, preţurile la alimente au scăzut constant însă volatilitatea a crescut. În pofida declinului de 8% înregistrat în ultimul trimestru al anului trecut, indexul anual al preţurilor alimentare pe 2011 arată că preţurile sunt cu 24% mai mari decât media înregistrată în 2010.
''Cea mai gravă creştere a preţurilor la produsele alimentare ar putea să fi fost depăşită însă trebuie să rămânem vigilenţi'', a explicat vice-preşedintele Băncii Mondiale responsabil cu reducerea sărăciei, Otaviano Canuto. ''Preţurile la anumite produse rămân periculos de mari în multe ţări, lăsând milioane de persoane în risc de malnutriţie şi foamete'', a adăugat Otaviano Canuto.
Banca Mondială a avertizat că tendinţa de scădere constantă a preţurilor globale la alimente ar putea fi oprită dacă vor apărea modificări climatice sau dacă preţurile la petrol vor creşte, la fel ca şi cererea pentru biocombustibili.
Săptămâna trecută, Fondul Monetar Internaţional a avertizat că preţul global al ţiţeiului ar putea să crească cu până la 30%, dacă Iranul opreşte exporturile ca urmare a sancţiunilor impuse de SUA şi Uniunea Europeană. Iranul a ameninţat că va bloca Strâmtoarea Ormuz, pe unde trece 20% din petrolul tranzacţionat la nivel global.