Obama recunoaște: Am folosit drone pentru a ataca ținte din Pakistan

Obama recunoaște: Am folosit drone pentru a ataca ținte din Pakistan

Preşedintele SUA, Barack Obama, a confirmat că dronele americane au atacat țintele reprezentate de talibani și de rețeaua Al Qaida din Pakistan, operațiuni care până acum nu fuseseră recunoscute oficial de administrația de la Washington.

UPDATE Guvernul pakistanez a calificat drept ”inacceptabile” atacurile dronelor americane pe teritoriul său.  ”Sunt ilegale, contraproductive şi, prin urmare, inacceptabile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe pakistanez. ”Nu putem accepta încălcarea suveranităţii noastre”', a adăugat el. Declarația privind atacurile comise de drone a fost făcută de liderul american într-o discuţie cu internauţii pe site-urile Google+ şi Youtube, relatează ”The Telegraph”.  ”În general, este vorba despre lovituri foarte precise împotriva al-Qaida şi afiliaților săi şi suntem foarte prudenţi cu modul în care le folosim”, a răspuns Obama celor care vorbeau despre ”victimele civile” rezultate în urma acestor atacuri aeriene. Președintele american a subliniat însă că majoritatea atacurilor au avut loc în zonele tribale ale Pakistanului. Oficialii de la Washington afirmă că zona tribală din Pakistan reprezintă un ”sanctuar” pentru talibanii care luptă de 10 ani în Afganistan, pentru membrii rețelei teroriste al Qaida, care pun la cale atentate împotriva Occidentului, dar și pentru alți combatanți pakistanezi sau străini.

Armata SUA foloseşte dronele pentru a lovi ţinte de pe teritoriul Afganistanului, unde s-a angajat într-un conflict deschis, dar CIA-ul apelează la aceste avioane fără pilot şi în zona Pakistanului, în operaţiuni secrete. Numai în 2011, americanii au comis 64 de atacuri cu rachetă în zona tribală semi-autonomă din Pakistan, mai puține decât în 2010. Până în prezent, administrația americană a refuzat să discute public chestiunea atacurilor cu drone.

Ne puteți urmări și pe Google News