Negocieri între talibani şi guvernul afgan, mediate de saudiţi

Negocieri între talibani şi guvernul afgan, mediate de saudiţi

Guvernul de la Kabul intenţionează să aibă consultări cu o delegaţie de talibani în Arabia Saudită în cursul următoarelor săptămâni pentru a stabili un calendar al negocierilor de pace, la scurt timp după ce insurgenţii au avut o primă întâlnire cu oficiali americani, scrie BBC.

Mai mulţi oficiali afgani de rang înalt au subliniat că talibanii au fost de acord cu această întâlnire. Insurgenţii au refuzat însă să comenteze aceste informaţii.

Acest anunţ a venit în aceeaşi zi în care ziarul New York Times a dezvăluit că negociatorii talibani şi mai mulţi oficiali americani au avut discuţii preliminare în Qatar vizând instaurarea încrederii între părţi şi încetarea conflictului în Afganistan.

Pe agenda întâlnirii s-a aflat în special efectuarea unui transfer de prizonieri, au indicat lideri talibani, citaţi de ziarul american. Talibanii declaraseră în repetate rânduri că vor discuta doar cu Statele Unite sau alţi aliaţi occidentali ai guvernului de la Kabul, şi nu direct cu administraţia Karzai.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceeaşi sursă notează că o delegaţie oficială din Qatar urmează să se deplaseze la Kabul pentru a-i explica guvernului afgan rolul emiratului în acest dosar, a explicat reprezentantul Înaltului Consiliu pentru Pace creat de preşedintele Hamid Karzai.

Cel puţin patru delegaţi talibani s-au deplasat din Pakistan în Qatar pentru a instala în regiune o reprezentanţă politică a insurgenţilor islamişti afgani, au indicat surse din anturajul mişcării. Contactate de AFP, oficialităţi americane nu au dezminţit, dar nici nu au confirmat organizarea respectivelor reuniuni preliminare.

Hamid Karzai s-a declarat însă iritat de eforturile de pace ale Washingtonului şi ale monarhiei din Qatar declanşate fără o consultare serioasă cu administraţia sa. În semn de protest, el l-a retras în decembrie pe ambasadorul afgan la Doha.

Potrivit ziarului britanic The Daily Telegraph, talibanii sunt reprezentaţi la negocieri de Sher Mohammad Stanakzai, fost adjunct al ministrului de externe în timpul regimului taliban, răsturnat de SUA în toamna anului 2001, Shabudin Dilawari, fost ambassador în Arabia Saudită, şi Tayeb Agha, un apropiat al liderului Taliban, mullahul Omar.

Administraţia de la Kabul se teme că talibanii au acceptat să negocieze doar pentru a câştiga timp înainte de retragerea forţelor occidentale din Afganistan, programată să aibă loc în 2014, sau pentru a obţine eliberarea unor militanţi aflaţi în prezent în detenţie.