INTERLOPI DE URZICENI. Un om de afaceri a fost transformat în "pensia" clanului Drabi
- Virgil Burl ă
- 29 ianuarie 2012, 10:22
Clanul Drabi din Bărbulești făcea de ani de zile ”legea” în Urziceni, folosindu-se de o violență extremă. Reclamațiile victimelor nu au ajuns la urechile autorităților deoarece s-a găsit un ofițer de poliție care să-i învețe pe interlopi cum să scape de dosare.
Copii traumatizați, săbii și bâte folosite pentru intimidare, martori mincinoși și chitanțe semnate sub amenințare sunt doar câteva dintre metodele folosite de țiganii din Urziceni pentru obținerea a zeci de mii de euro. Un om de afaceri din zonă a fost transformat în ”pensia” cămătarilor. Potrivit procurorilor, capul reţelei de cămătari era Ştefan Moise, arestat deja în acestă cauză. "Locotenenţii" săi erau Vasile Alexe, zis "Paţanu", Laurenţiu Alexe, zis "Cinoi", Sorin Alexe, Constantin Constantin, zis "Studentul"şi Tudor Mihai, zis "Mămăligă".
În urmp cu doi ani, patru indivizi din clanul Drabi, în frunte cu Moise, au intrat fără drept în locuinţa uneia dintre victime. Nu l-au găsit pe presupusul datornic, dar au dat peste soţia şi fiica acestuia în vârstă de patru ani. Au sechestrat-o pe femeie într-o cameră şi au imobilizat copilul, după care interlopul l-a sunat pe presupus datornic şi i-a transmis că o va abuza sexual pe fetiţă în cazul în care nu-i va restitui sumele datorate.
Dobânzi incredibile
Potrivit declaraţiilor victimei, "Mămăligă" i-a vândut fiului acestuia, în 2007, un autoturism din anul 1977, cu o mie de euro. După şase luni, maşina ajungea la 15.000 de euro! Iată ce a declarat victima procurorilor: " Îl cunosc pe Tudor Mihai, zis Mămăligă, ca fiind unul dintre membrii lumii interlope din municipiul Urziceni şi unul dintre locotenenţii lui Moise Ştefan, zis Drabi. … În anul 2007, fiul meu G. a luat de la Mămăligă un autoturism, an de fabricaţie 1976 -1977, urmând să plătească suma de 1.000 euro într-una din lunile următoare. După aproximativ 6 luni, Mămăligă mi-a spus că G. îi datorează 15. 000 euro pentru acel autoturism şi întrucât acesta nu îi poate plăti m-a făcut pe mine responsabil de plata acelei pretinse datorii. După altă perioadă, Mămăligă mi-a spus că datoria s-a majorat la 30. 000 euro şi în cazul în care voi refuza mă va agresa, atât pe mine, cât şi pe membrii familiei mele", se arată în rechizitoriul dosarului.
Le-a donat apartamentul
În scurt timp, datoria a ajuns la 36.000 de euro şi ameninţările nu mai conteneau. În acestă situaţie, victima şi-a convins o angajată de la propria firmă să-şi vândă apartamentul în valoare de 42.000 de euro către fiica interlopului, pentru 6.000 de euro. Nici aceşti bani nu i-a primit. După perfectarea actelor la notar, camătarii i-au luat cheile apartamentului din poşetă şi au început să o ameninţe cu moartea dacă le mai cere bani. În acest ultim caz, procurorii au cerut judecătorilor să constate faptul că actele de vânzare-cumpărare au fost întocmite sub ameninţare şi să restituie apartamentul proprietarului iniţial. Altă declaraţie a victimei: "Arăt că şi în prezent Mămăligă şi Drabi îmi spun că ei mă consideră pensia lor şi îmi impun să plătesc tot felul de sume de bani. Precizez că, de-a lungul acestor ani, nu mai reţin cuantumul sumelor de bani pe care le-am plătit acestora, dar în ultimii ani am muncit numai pentru a le plăti lor".
Toate plângerile victimelor erau contracarate de declaraţiile unor martori mincinoşi care arătau sub jurământ că interlopii acţionează în mod civilizat, fără ameninţări sau bătăi. Pentru că au dat aceste declaraţii false, martorii, prieteni ai cămătarilor, sunt cercetaţi pentru mărturie mincinoasă. Împrumuturi riscante
O altă victimă a cămătarilor a arătat că a împrumutat, în 2008, suma de 6.000 de euro de la Gabriel Andrei, achitându-i integral, în ianuarie 2010, suma de 11.500 de euro. "Ulterior, Gabriel Andrei i-a comunicat că, la rândul său, împrumutase banii de la Vasiel Alexe, zis Paţanu, drept pentru care trebuia să-i mai plătească şi acestuia din urmă suma de 15.000 de euro". În martie 2009, a fost contactat de cămătar şi i s-a cerut să aibă o întâlnire pentru o discuţie.
"Dă-mi banii, că-ţi tai tendoanele şi te paralizez"
Victima a ajuns la adresa convenită, unde era aştepat de alţi doi cămătari. "Vasile Alexe şi Laurenţiu Alexe au început să-mi ceară banii, spunându-mi: Băi, bulangiule, dă-mi banii că altfel îţi tai tendoanele sau te paralizez. În mijlocul încăperii era o masă rotundă pe care era aşezată, în mod ostentativ, o bâtă şi un cuţit. Nu mi s-a permis să folosesc telefonul sau să părăsesc încăperea pentru aproximativ o oră. …Vasile Alexe, sub ameninţarea cu moartea, m-a obligat să semnez o chitanţă de mână prin care îmi exprimam acordul să le cedez locuinţa în schimbul pretinsei datorii. Tot cu această ocazie m-a mai obligat să semnez alte două chitanţe prin care, de asemenea, îmi exprimam acordul ca într-una din ele să le cedez autoturismul meu şi suma de 15. 000 de euro, iar în cealaltă să le cedez un autocamion cu care transportam butelii şi suma de 10. 000 euro. Aceste chitanţe, pe care am fost obligat să le semnez în luna martie 2009, au fost antedatate ca fiind întocmite la începutul lunii noiembrie 2008 şi având scadenţa la începutul lunii decembrie 2008."
Victimele au reclamat atitudinea delăsătoare a doi ofiţeri de poliţie din localitate care au muşamalizat plângerile.
Sfaturile ofiţerului
Pe 29 mai 2011, Constantin Măcelaru a discutat cu Galibard Văduva şi i-a explicat că "a observat o geantă plină cu bani într-un autoturism parcat pe strada unde locuia şi i-a solicitat sprijinul pentru sustragerea genţii, în considerarea faptului că acesta din urmă era minor şi ar fi scăpat mai uşor de rigorile legii în eventualitatea surprinderii acestuia", se arată în actele procurorilor. În geantă au găsit 300 de lei, un portofel şi acte. Acum intervine Constantin Greu, ofiţer judiciarist în cadrul Poliţiei Municipiului Urziceni. "Cu ocazia audierilor, inculpatul C. C., tatăl inculpatului Constantin Văduva, a relatat că în data de 29.05.2011 participam la o pomană a părinţilor mei, organizată la fratele meu mai mic, Ion Văduva, împreună cu familia mea. La terminarea acesteia am revenit acasă, ocazie cu care am constatat că eram aşteptat de comisarul de poliţie Constantin Greu, care m-a informat că pe stradă fusese spart un autoturism din care fusese furată o geantă.
Totodată mi-a spus că ştie că autorul este nepotul meu Vitalus şi mi-a cerut să-i returnez geanta sustrasă şi conţinutul acesteia, urmând ca în schimb să nu ia nici un fel de măsuri faţă de Vitalus şi ceilalţi autori ai furtului".
În numele fiului... "Vitalus a recunoscut că a participat la furt. Le-am repetat ceea ce-mi spusese Greu Constantin că, dacă îi înapoiază geanta, vor scăpa nepedepsiţi, iar ei au fost de acord.
După discuţie l-am contactat telefonic pe Greu şi i-am spus că geanta va fi aruncată în curtea poliţiei, lucru pe care acesta l-a acceptat". Pus în faţa probelor, poliţistul a negat că a căzut la o înţelegere cu hoţii, înregistrând dosarul cu autor necunoscut. Cheltuielile judiciare în acest caz au fost stabilite la 120.000 de lei, cămătarii şi poliţistul fiind judecaţi la Curtea de Apel.