Embargoul UE asupra Iranului:Teheranul vrea să stopeze exportul de petrol pentru Europa

Embargoul UE asupra Iranului:Teheranul vrea să stopeze exportul de petrol pentru Europa

Iranul nu va fi afectat de recent impusul embargou al Uniunii Europene asupra petrolului, a declarat președintele iranian Mahmoud Ahmadinejad.n paralel, parlamentul de la Teheran urmează să adopte săptămâna viitoare o lege prin care va interzice exportul de petrol în Europa, în replică la embargoul impus luni republicii islamice de UE, a declarat un deputat iranian.

UPDATE. Comisia pentru energie a parlamentului ”finalizează o lege care stopează exporturile de petrol către Europa”, a precizat Emad Hosseini, conform ziarului  turc ”Hurryet”. Dacă legea va trece, guvernul va fi obligat să oprească vânzările de petrol cître Europa până la data de 1 iulie, a mai precizat oficialul iranian.

În utimii 30 de ani, americanii nu au cumpărat petrol de la noi. Banca noastră centrală nu are nicio relație cu ei”, a mai spus liderul de la Teheran, într-o intervenție pentru televiziunea de stat, potrivit ”The Telegraph”. ”Din moment ce comerțul nostru cu Europa era de 90%, însă acum a ajuns la 10 procente, experiența a arătat că națiunea iraniană nu va fi afectată”, a subliniat Ahmadinejad. Președintele iranian a precizat însă că Teheranul este gata să se așeze la masa negocierilor cu puterile lumii pentru a discuta pe tema programului nuclear iranian.

Uniunea Europeană a decis luni să impună un embargo fără precedent asupra exporturilor de petrol iranian și să finalizeze contractele existente până la data de 1 iulie. În replică, regimul  islamic de la Teheran a amenințat că va închide Strâmtoarea Ormuz, rută strategică pentru transportul de petrol. În paralel, potrivit unui raport al Institutului pentru Știință și Securitate Internațională, ”este improbabil ca Iranul să meargă în direcția construirii unei arme nucleare întrucât nu are încă capacitatea suficientă de a produce suficient uraniu îmbogățit. Raportul, realizat de un institut fondat de expertul nuclear David Albright, prezintă o imagine mai temperată asupra programului nuclear iranian, decât cea expusă în mod repetat în discursurile Occidentului.

Ne puteți urmări și pe Google News