Premierul ungar Viktor Orban, dispus să modifice legile controversate, sub presiunea UE
- Luciana Pop
- 18 ianuarie 2012, 17:32
Premierul ungar Viktor Orban pare dispus să facă unele concesii, după ce Bruxelles-ul i-a acordat o lună pentru a modifica legi ce conferă puteri controversate executivului, inclusiv asupra băncii centrale. Premierul Viktor Orban se află azi în Parlamentul European de la Strasbourg, pentru a susţine poziţia guvernului său privind reformele controversate.
UPDATE 2: Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anunţat, azi, că a primit o asigurare, în scris, din partea premierului ungar Viktor Orban că vor fi modificate textele legilor controversate.
"Azi am primit o scrisoare din partea prim-ministrului Viktor Orban, referitoare la trei decizii luate de către Comisia Europeană", ieri, când executivul european a decis să declanşeze procedurile pentru cazurile de încălcare a legislaţiei europene, în legătură cu trei texte de lege, a declarat Barroso, în faţa Parlamentului European. "El mi-a spus că are intenţia de a modifica legislaţia respectivă şi de a lucra împreună cu CE, în zilele următoare, pentru a se găsi soluţii juridice la problemele ridicate", a mai precizat oficialul european. UPDATE 1: Numeroşi deputaţi europeni au cerut activarea articolului 7 al Tratatului UE împotriva Ungariei, care permite suspendarea dreputurilor unui stat, în cazul unei "violări grave" a valorilor europene, o "armă nucleară" dificil de pus în practică, relatează agenţiile internaţionale de presă.
Articolul 7 a fost introdus în 1997 în Tratatul de la Amsterdam, în perspectiva extinderii Uniunii Europene, pentru a se evita derapajele faţă de normele democratice ale unui stat care a devenit deja membru al organizaţiei. El nu a fost, însă, utilizat până în prezent. Acest articol oferă putere unei treimi dintre statele membre, Parlamentului European sau Comisiei Europene să constate că există "un risc clar de violare gravă" a valorilor europene. Consiliul European va analiza apoi recomandarea. Cu unanimitate de voturi, cu excepţia statului vizat, guvernele ţărilor membre pot constata "existenţa unei violări grave şi persistente" a acestor valori în statul respectiv. Ei pot apoi decide suspendarea "anumitor drepturi ce derivă din aplicarea Tratelor europene, inclusiv dreptul de vot în Consiliul European".
În cazul Ungariei, copreşedintele Verzilor din PE, Daniel Cohn-Bendit, a cerut declanşasarea procedurii stipulate de articolul 7, după ce se verifică dacă Ungaria încalcă sau nu valorile fundamentale ale UE. Omologul său liberal, Guy Verhofstadt, speră că va exista o majoritate parlamentară pentru a se declanşa această procedură. "Dacă nu UE, atunci cine, dacă nu acum, atunci când?", se întreabă el.
Totuşi, potrivit unei surse apropiate Comisiei Europene, situaţia nu e chiar atât de simplă cum pare. Potrivit sursei respective, este nevoie de dovezi în acest sens, "nu doar în ceea ce priveşte textele în sine, ci şi modalitatea în care sunt ele aplicate", cum ar fi plângeri ale cetăţenilor sau mărturii. "Dar legile controversate nu sunt încă puse în practică în Ungaria", precizează sursa citată.
Negocieri cu Comisia Europeană ”Suntem deschişi şi pregătiţi să negociem toate problemele prezentate de Comisia Europeană în baza unor argumente serioase”, a declarat premierul ungar, într-un interviu pentru cotidianul german Bild, publicat azi.
Cu privire la legea ce conferă guvernului ungar puteri controversate asupra băncii centrale, Orban a precizat: ”În acest caz, ne vom supune puterii şi nu argumentelor”, notează ”LeFigaro”.
Ungaria are ”un preşedinte în fruntea băncii centrale care a fost ales de legislativul anterior. Mandatul său se încheie în 2013 şi aceasta nu se va schimba”, a adăugat el. Comisia Europeană a anunțat ieri deschiderea a trei ”proceduri de infringement” împotriva Ungariei pe tema reformelor acesteia referitoare la banca centrală, justiţie şi autoritatea pentru protecția datelor.