Constituția Ungariei, contestată. Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement

Constituția Ungariei, contestată. Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement

Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anunțat astăzi lansarea procedurilor de infringement împotriva Ungariei. Decizia ar putea fi urmată de sesizarea Curții Europene de Justiție asupra modificării Constituției de către regimul de la Budapesta. Sunt vizate, în special, prevederile referitoare la numirile de la Banca Centrală și la vârsta de pensionare a magistraților. relatează Reuters.

Adjunctul primului ministru de la Budapesta, Tibor Navracsics, declara anterior că se așteaptă ca Executivul UE să declanșeze procedura de infringement.

Uniunea Europeană și-a manifestat preocuparea față de faptul că noua legislație amenință independența Băncii Centrale, că va obliga sute de judecători să se pensioneze mai devreme și va lăsa autoritatea de protecției datelor la mâna politicului, relatează Reuters. Analiza serviciilor juridice ale Comisiei a confirmat că aceste reforme, votate de parlamentul de la Budapesta, constituie infracţiuni la dreptul comunitar. Navracsics nu a precizat dacă Budapesta vrea să facă unele concesii de ultim moment pentru a preveni o astfel de măsură a Comisiei Europene. ”Așa cum văd eu lucrurile în acest moment, la problema Băncii Centrale și a autorității de protecție a datelor urmează să fie găsită o soluție în viitorul apropiat... Dacă scopul este de a consolida independența șefului autorității, sigur nu mă voi opune. În ceea ce privește vârsta de pensionare a judecătorilor și procurorilor, cred că există o dezbatere reală, profesionistă, pe acest subiect”, afirma Navracsics. Modificările constituționale făcute de guvernul de centru-dreapta al și Viktor Orban au generat nemulțumiri și controverse în Ungaria, unde formațiunea sa, Fidesz, deține majoritatea în Parlament.În noua lege fundamentală,intrată în vigoare de la 1 ianuarie 2012, denumirea "Republica Ungaria" dispare, fiind înlocuită cu "Ungaria", şi este înscrisă o referire explicită la Dumnezeu, prin sintagma "Dumnezeu îi binecuvântează pe unguri".

Mii de oameni au protestat la începutul acestei luni, la Budapesta, față de noua Constituție, pe care o consideră nedemocratică, cerând demisia lui Orban.

Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, a exprimat îngrijorări similare, anul trecut, cerându-i lui Orban să asigure independența justiției, libertatea presei și transparență guvernamentală. Orban, în Parlamentul European Premierul Viktor Orban va merge mâine în Parlamentul European de la Strasbourg pentru a susţine poziţia guvernului său privind  reformele controversate, a anunţat purtătorul său de cuvânt. ”Stânga internaţională doreşte să lanseze un nou atac împotriva Ungariei, prin urmare Viktor Orban i-a cerut preşedintelui Parlamentului European să ia chiar el cuvântul în cursul dezbaterilor de la Strasbourg”, a explicat Peter Szijjarto. Acesta a mai afirmat că ”nu vom permite stângii internaţionale să acuze Ungaria pe scena internaţională, cu minciuni şi calomnii nefondate” , transmite Agerpres.

La iniţiativa grupurilor europene parlamentare ale Verzilor, Socialiştilor şi Liberalilor, Parlamentul European ar urma să discute recentele modificări în legislaţia Ungariei care, în opinia lor, reduc independenţa Băncii Centrale, a autorităţii ungare pentru protecţia datelor şi a justiţiei, favorizând Partidul Fidesz al premierului Viktor Orban.

Ne puteți urmări și pe Google News