Efectele retrogradării ratingului: Povara datoriilor sectorului privat este preluată de către state

Efectele retrogradării ratingului: Povara datoriilor sectorului privat este preluată de către state

Prin retrogradările ratingului ţărilor europene, agenţiile de evaluare încearcă să transmită povara datoriilor asupra statelor şi să continue astfel un sistem care funcţionează de zeci de ani, consideră analistul economic ilie Şerbănescu.

"Există această presiune pe care sectorul privat internaţional, îndeosebi cel din SUA, îl fac asupra statelor europene pentru a grăbi procesul de aplicare a poverilor financiare asupra populaţiei", a afirmat acesta.

Astfel, sistemul privat financiar a făcut greşelile care au dus la criza din 2007-2008, iar statele au intervenit pentru salvarea lui.

Deocamdată, majoritatea ţărilor europene nu au transmis aceste poveri financiare asupra populaţiei, dar sunt forţate acum să facă asta. În plus, acesta ar fi şi motivul pentru care Grecia nu este lăsată să dea faliment şi nu este exclusă din zona euro: pentru a nu transfera nota de plată asupra sectorului privat. Finanţare dificilă pentru România

Reacţia pieţelor nu va fi totuşi una severă pentru că această măsură a agenţiile de evaluare era aşteptată de ceva vreme, consideră Radu Crăciun, directorul de investiţii al Eureko Pensii.

"Este important ce seturi de măsuri vor aplica în continuare statele vizate pentru a preveni alte retrogradări ale ratingului", a afirmat Crăciun.

Aceste măsuri ale agenţiilor de evaluare nu vor uşura accesul României la pieţele financiare internaţionale, care va rămâne unul dificil. Citeşte şi: Nouă state din zona euro, retrogradate la ratingul de țară. Vezi lista!

Ne puteți urmări și pe Google News