China către SUA: militarismul vostru pune în pericol pacea

China către SUA: militarismul vostru pune în pericol pacea

Presa de stat de la Beijing a avertizat astăzi Statele Unite să nu îşi "încordeze muşchii" după ce administraţia americană a anunţat o nouă strategie de apărare care va pune accent pe regiunea Asia-Pacific, scrie BBC.

Într-un editorial publicat pe site-ul agenţiei oficiale China Nouă, regimul comunist susţine că, deşi decizia preşedintelui Obama de a spori prezenţa trupelor americane în regiune s-ar putea traduce printr-o strategie care va asigura stabilitate şi prosperitate în această parte a lumii, orice pornire "militaristă" poate dăuna şi "pune în pericol pacea".

"Prin extinderea prezenţei militare în regiunea Asia-Pacific, SUA ar trebui să se abţină de la orice încordare de muşchi deoarece acest lucru nu va ajuta la soluţionarea disputelor regionale. Dacă SUA aplică în mod indiscret o politică de militarism, atunci aceasta va fi precum un taur într-un magazin de porţelanuri şi va pune în pericol pacea, în loc să cpnsolideze stabilitatea", se arată în textul citat.

Deşi nu este o surpriză pentru regimul comunist, unele voci de la Beijing acuză SUA că prin noua strategie urmăreşte îngrădirea expansiunii militare chineze.

Ne puteți urmări și pe Google News

Global Times, oficiosul de limbă engleză de la Beijing, a avertizat Washingtonul că nu poate sub nicio formă stăvili ascensiunea politică şi militară a Chinei, făcând apel la guvernul comunist să dezvolte noi rachete cu rază lungă de acţiune pentru a anula puterea de disuasiune a marinei militare americane.