Piratarea cărţilor electronice ameninţă profiturile Kindle

Piratarea cărţilor electronice ameninţă profiturile Kindle

Vânzările de eReadere, dispozitive portabile pe care se pot citi cărţi electronice, în perioada sărbătorilor de iarnă au fost senzaţia domeniului de retail.

Este o veste bună pentru producători, cum ar fi Amazon, care produce Kindle, cel mai bine vândut eReader de pe piaţă, şi care colecteaza 30 la sută din preţul de cărţi descărcate. Dar există temeri că profiturile lor ar putea fi lovite de un număr mare de cărţi electronice piratate, disponibile gratuit pentru descărcare, relatează Daily Mail. Aşa cum piraţii web şi alte site-uri, inclusiv Napster, au subminat industria muzicala prin punerea de muzică pe web pentru download gratuit, acelaşi lucru se întâmplă acum şi cu cărţile electronice.

Un acord între şase edituri importante, inclusiv Harper Collins şi Penguin, au determinat creşterea preţurile la ebook-uri, multe dintre ele fiind mai scumpe decât versiunea pe hârtie. Crearea de copii pirat ale cărţilor publicate este simplă şi se poate face folosind un calculator şi un scanner într-o perioadă relativ scurtă de timp, sau prin convertirea în formatul de fişier a unei cărţi electronice cumpărate. Un Software pe care oamenii îl pot descărca pe calculatoarele lor gratuit este capabil să convertească aproape orice fişier document pentru citirea de pe un Kindle sau alte eReadere. "Cu un Kindle nu ai cine ştie ce protecţie impotriva cărţilor piratate. Există programe care pot converti pur şi simplu orice bucată de text în formatul corespunzător şi va arăta pe Kindle ca şi cum aţi fi cumpărat-o!", se mândreşte un site pirat.

Se estimează că până la 20 la suta dintre descărcările de carte electronică sunt de pe site-uri pirat.

Măsuri împotriva piratării Publishers Association a emis în 2011 115.000 de ameninţări juridice către website-urile pirat care oferă cărţi gratuite, o creştere de 130 la suta faţă de avertizările pe 2010. În plus, editorii sunt în discuţii cu guvernul şi cu Google pentru a găsi modalităţile de combatere a comerţului care încalcă drepturile de autor.

Ei au cerut Google să retrogradeze site-urile pirat pentru a se asigura că acestea nu vor primele ca rezultat al căutărilor de ebookuri de către utilizatori. Se pune presiune şi pe furnizorii de servicii de internet pentru a nu mai da acces site-urile pirat. Unul dintre cele mai cunoscute site-uri pirat eBook oferă o selecţie de best-sellere care nu ar trebui să fie la dispoziţia publicului. Un exemplu este "77 Shadow Street", noul roman al lui Dean Koontz. Clienţii Amazon trebuie să plătească 11.96 lire sterline pentru a pre-comanda volumul, dar un exemplar electronică şi o versiune audiobook sunt deja disponibile gratuit pe site-ul piratat. Creşterea de site-uri pirat coincide cu faptul că tot mai mulţi consumatori consideră că preţul pentru cărţile juridice este foarte mare. Cinci edituri mari, împreună cu Apple, sunt în curs de investigare de către Comisia Europeană pentru faptul că ar fi conspirat pentru a împinge în sus preţul de cărţi electronice cu aproape 50 la sută.

Multe cărţi electronice sunt disponibile pentru mai puţin de o liră, totuşi, un best-seller poate costa mai mult de 10 lire.

În unele cazuri, Amazon şi Apple au preţuri mai mare pentru o carte electronică, decât pentru variantă pe hârtie.

Ne puteți urmări și pe Google News