Trump declanșează războiul cu Facebook și Google. Ce riscă giganții Internetului?

Trump declanșează războiul cu Facebook și Google. Ce riscă giganții Internetului?

Mai mulți procurori generali ai statelor americane sunt pe cale să deschidă investigații antimonopol împotriva unor giganți ai Internetului, precum Google și Facebook, anunță Wall Street Journal.

Ancheta va viza modul în care corporațiile din Silicon Valley, dar și alte firme mari de pe Internet, acționează pentru a-și distruge concurența fie folosindu-se de cota de piață imensă pe care o au, fie cumpărând companiile care le-ar putea periclita la un moment dat supremația. De altfel, Comisia Federală pentru Comerț din SUA (FTC) are în curs o anchetă asupra Facebook, încercând să afle dacă gigantul social-media a achiziționat WhatsApp sau Instagram pentru a împiedica aceste companii să devină concurenți periculoși. Președintele FTC, Joe Simons, a declarat recent că e pregătit chiar să acționeze împotriva acestor fuziuni în baza reglementărilor antimonopol.

Dar nu numai FTC și Departamentul de Justiție al administrației Trump privesc cu mare îngrijorare spre giganții Facebook și Google (mari promotori ai corectitudinii politice și cenzori înfocați ai opiniilor conservatoare), ci și mulți reprezentanți ai Partidului Democrat. Procurorul general din Carolina de Nord, Josh Stein, un democrat, a declarat că „participă la discuțiile dintre republicani și democrați despre această problemă”.

Procurorul general din Mississippi, Jim Hood, un alt democrat, susține că este întotdeauna atent la orice monopol și că e preocupat de acumularea unui număr imens de date în mâinile unui număr restrâns de oameni. La rândul său, republicanul Ken Paxton a dat publicității, după întâlnirea procurorilor generali de luna trecută, un document în care vorbește despre „preocupările reale ale consumatorilor din toată țara cu privire la companiile mari de tehnologie care înăbușesc concurența pe Internet.”

Ne puteți urmări și pe Google News

În fașa valului de acuzații, Google, Facebook, Amazon și Apple s-au mulțumit să declare că operează corect și nu s-au angajat în acțiuni anticoncurențiale. Un purtător de cuvânt al Google a făcut referire la mărturia depusă în fața Congresului de către Adam Cohen, directorul de politică economică al trustului, care a spus că Google a „contribuit la reducerea prețurilor și la extinderea posibilității de a alege pentru consumatorii și comercianții din SUA și din întreaga lume”.

La rândul său, Matt Perault, directorul de politici publice al Facebook, a declarat că gigantul social media „se confruntă cu o concurență intensă pentru toate produsele și serviciile pe care le oferă”. Apple și Amazon au ținut isonul Facebook și Google, afirmând că afacerile lor concurează în mod echitabil cu celelalte companii de pe piață.

Declarațiile reprezentanților giganților Internetului nu i-au mulțumit, însă, pe procurorii generali. Unii dintre aceștia, precum Jeff Landry din Louisiana, declară public că vor folosi toate mijlocele posibile pentru a reduce puterea tot mai mare deținută de Google, Facebook și Amazon. „Am văzut o consolidare imensă în ultimul deceniu în ceea ce privește platformele sociale și industria tehnologică, iar rezultatul este că sunt câteva companii care au acumulat o cantitate extraordinară de date și o mare putere asupra economiei americane și mondiale”, a declarat Landry pentru Breitbart News.

În ceea ce-l privește pe Trump, nu monopolul acestor giganți e cel mai supărător. Dacă vrea să fie reales, Trump trebuie să-i silească pe giganții social-media să respecte o echidistanță politică, pentru că sub masca luptei împotriva știrilor false și a discursurilor rasiste, aceste companii uriașe promovează o politică de extremă stânga și încearcă să reducă la tăcere orice opinii contrare.