Ponta, Tanda și Manda

Ponta, Tanda și Manda

Ponta a fost doar declicul. Paratrăsnetul. Boldul care a spart buboiul. Lovitura populară din 16 noiembrie a fost îndreptată împotriva întregii clase politice. Iohannis nu are nici un merit: și Bănel Nicoliță ar fi ieșit președinte, dacă ar fi candidat.

S-a votat îndesat, cu ură, cu toată disperarea adunată în ani de zile de umilințe. S-a dorit un masacru, un recital de ghilotină. Râma transpartinică trebuia căsăpită, făcută bucăți, nimicită.

Dar revolta de acum o lună a trecut. Vânzoleala s-a potolit. Descărcat, organul mâniei populare a revenit la starea sa tradițională de blegeală istorică. Ca în 1989, acum 25 de ani, bucățile râmei au simțit acalmia și au prins să dea semne de viață. Fărâmă cu fărâmă se zvârcolesc, se caută una pe alta, ca într-un film de groază, ca să refacă Marele Anelid antediluvian.

Te uiți și te crucești: la televizor, pe toate posturile, care niciodată nu și-au meritat mai mult numele de „canale”, se vântură aceeași faună de dinainte și dintotdeauna.

Ne puteți urmări și pe Google News

După ce a mimat durerea omului de stat dezamăgit de poporul ingrat, Ponta s-a întors din Abu Dhabi ca o mimoză, cu tupeul înviorat după stropeala din club cu Armand de Brignac Gold. Zâmbetul plescăit i-a revenit. Cu el pe buze, și-a lichidat dușmanii din partid, cu el pe buze s-a re-înscăunat în fruntea Guvernului, cu el pe buze a trecut peste tragedia din Lacul lui Mazăre. Guvernul a trecut, Elicopterul a căzut. În aceeași zi. Reînvestire și Moarte. Nimeni nu e vinovat nici pentru una, nici pentru alta. Viața merge mai departe. Prea departe.

Iohannis s-a întors din America, după ce și-a făcut selfiuri cu tot avionul. Sfânta sobrietate nemțească. A citit poticnit un discurs despre eroii Timișoarei, cu emoția unui Frankfurter înecat în muștar. Și și-a instalat favorita în fruntea PNL. Nici un președinte fără pupila lui, ar fi păcat ca frumoasa tradiție să se piardă!

Alina Gorghiu! În sfârșit o figură (mai) nouă! Asta a vrut poporul: Înnoire! Cine să-și aducă aminte că Gorghiu este inițiatoarea legii de trecere a Registrului Comerțului în subordinea  Camerei de Comerț și Industrie condusă de Mihai Vlasov? E curajoasă Alina! Nu s-a împiedicat de detaliul că era membră a Curții de Arbitraj Internațional, aflată în subordinea Camerei de Comerț și a aceluiași Vlasov.

Minunată pereche în fruntea PNL:  ea și Blaga, urmașii Brătienilor! Tanda și Manda.

În rest, Traian Băsescu pleacă de la Cotroceni și se întoarce la marea lui dragoste, de care nu s-a despărțit niciodată: Munca de Partid. Gata de opoziție, ca în tinerețe.

Geoană, Vanghelie și Mitrea îi fac și ei opoziție lui Ponta. Ghiță a plecat din PSD ca să-i facă opoziție lui Vanghelie. UDMR face opoziție statului. DNA face arestări. Ionescu, Popescu, Popa Pripici. Alegători, cetățeni, public.

Peste mânia populară de la 16 noiembrie, care visa să radă tot, se aștern încet uitarea și mirosul de șorici pârlit.