EXCLUSIV EVZ. Povestea polițistului orfan UMILIT DE ȘEFI. Agentul a fost crescut de amiralul Cico Dumitrescu | GALERIE FOTO

EXCLUSIV EVZ. Povestea polițistului orfan UMILIT DE ȘEFI. Agentul a fost crescut de amiralul Cico Dumitrescu | GALERIE FOTO

Un incident grav care a avut loc în sediul Poliției Municipiului Moinești scoate la iveală o stare de tensiune care există, de câțiva ani, în curtea Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Bacău. Agentul șef Aurel Munteanu, un orfan crescut la casa de copii ajuns polițist cu ajutorul amiralului Cico Dumitrescu, a făcut un gest necugetat: s-a baricadat într-un birou din sediul Poliției Municipiului Moinești și a amenințat că se sinucide. Gestul său e considerat de mulți dintre colegii lui un mod de protest față de „atitudinea abuzivă” a unui comandant, comisar șef Gelu Margină. Agentul a povestit, în exclusivitate, pentru „Evenimentul zilei” că, deși și-a dorit cu ardoare să îmbrace uniforma după ce un om al legii i-a salvat viața în copilărie, acum a ajuns să fie umilit de șefi.

Cel care i-a băgat în sperieți, săptămâna trecută, pe șefii Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Bacău amenințând că se sinucide în sediul Poliției Moinești este agentul Aurel Munteanu. „Evenimentul zilei” a stat de vorbă cu el pentru a afla cine este și ce l-a determinat să facă un asemenea gest necugetat. Așa am aflat că agentul șef Aurel Munteanu a fost angajat în Poliția Română în anul 1995. Până să ajungă la Poliția Moinești, el a lucrat, în București,  la Evidența Populației și la Secția 2 Poliție. Apoi, la Poliția din Târgu Trotuș. „Am crescut la Casa de Copii din Târgu Ocna. Am fost singurul din 600 de copii care au absolvit Bacalaureatul”, ne-a povestit Aurel Munteanu.

Recomandat de Cornel Dinu, crescut de Cico Dumitrescu

Agentul Munteanu ne-a mai povestit că, la începutul anilor  ‘90, a practicat arte marțiale la Clubul Dinamo. „Am centura neagră la karate. Acolo l-am întâlnit pe domnul Cornel Dinu. Dumnealui m-a recomandat domnului amiral Cico Dumitrescu”, a dezvăluit agentul. El spune că Amiralul Cico Dumitrescu, când l-a văzut ce fel de tânăr este, i-a spus: „Eu te cresc!”. L-a adoptat, într-un fel, și a crescut în casa fostului demnitar din Cartierul Primăverii. „Am stat șapte ani acolo, într-o cameră de sub vila sa din Primăverii”. Agentul spune că a vrut să se facă polițist pentru că, atunci când era adolescent, a fost scăpat din mâinile unor bătăuși de un polițist. „De atunci, de când am văzut ce fel de om este cel care m-a salvat, am hotărât să mă fac polițist.” a mărturisit Aurel Munteanu. Drept urmare, el a urmat Școala de Subofițeri „Vasile Lascăr” din Câmpina și și-a urmat visul.

Ne puteți urmări și pe Google News

„I-am făcut dosar penal finului șefului IPJ Bacău”

Atât agentul Aurel Munteanu cât și mai mulți colegi ai acestuia au relatat, pentru „Evenimentul zilei”,  că gestul, de săptămâna trecută, al polițistului de la Ordine Publică a survenit în urma unei serii de abuzuri săvârșite de șeful Poliției Moinești, comisar șef Gelu Margină. Mai exact, spun polițiștii, înainte de acest incident agentul Munteanu, care avea și atribuții de polițist rutier, a ridicat mai multe permise de conducere ale unor oameni influenți din Moinești. În plus, i-ar fi făcut dosar penal chiar și unui fin al șefului IPJ Bacău, comisar șef Vasile Oprișan, pentru că a condus un autoturism pe drumurile publice, deși avea permisul suspendat. Agentul spune că finul este, la rândul lui, un influent om afaceri pe plan local. Pentru „tupeul său”, agentul a fost „chemat la ordin” de șeful Poliției Moinești care l-ar fi amenințat că îl dă afară din Poliție.  „Am dovezi că am sancționat, legal, mai multe persoane, printre care și nepotul fostului deputat Gherasim, motiv pentru care am fost amenințat de domnul Margină. În plus, am aflat că unul dintre cei cărora le-am întocmit dosar penal este finul domnului Oprișan. Acum înțeleg de unde mi se trage”, ne-a spus agentul Munteanu.

„Ieși afară nesimțitule!”

L-am întrebat cum a ajuns să se baricadeze, joia trecută, în biroul Poliției iar agentul Aurel Munteanu ne-a spus:„Săptămâna trecută a fost bilanțul Poliției Moinești unde venise și adjunctul IPJ Bacău, domnul Ionel Mirica. În timp ce urcam scările, m-am întâlnit cu domnul Mirică care m-a întrebat ba ce-i cu pantalonii ăștia, ba ce-i cu barba asta, de ce am cravata strâmbă…I-am răspus, respectuoas, că pantalonii sunt curați, chiar dacă sunt tociți și barbă avem voie să purtăm, atât timp cât e îngrijită.Nu sunt un nespălat și sunt un om îngrijit. A doua zi m-a chemat domnul Margină care m-a luat la rost întrebându-mă de ce vorbesc așa cu domnul Mirică. I-am spus că i-am vorbit respectuos. El mi-a zis că dacă se pune el cu domnul Mirică îmi face doă-trei cercetări prealabile și mă dă afară din poliție. Eu i-am răspuns că poliția nu e un SRL, ci o instituție. Mi-a zis: <<Ieși afară nesimțitule!>>. M-a luat adjunctul deoparte, domnul Chiriac, la el în birou. Domnul Margină a venit acolo și s-a luat de el, că de ce îmi ia apărarea. Domnul Chiriac i-a spus că mă consiliază, așa cum trebuia să facă el, în calitate de comandant, cu polițiștii.”.

„Nu aveam de gând să fac rău nimănui”

Agentul a spus că șeful Poliției Moinești a continuat să îl jignească și, atunci, a luat decizia de a găsi o modalitate de a atrage atenția. „Știu că nu e normal să procedez așa însă știam că numai în acest fel ceea ce aveam de spus putea fi ascultat de conducerea IPJ și de cei din Poliția Română. Nu aveam de gând să fac rău nimănui. Am așteptat să se termine programul, după ora 16.00. Am urcat în birou, am pus un scaun și dulapul în ușă, am scos muniția din pistol și am sunat un coleg. I-am spus că nu plec până nu vine comandantul IPJ. Când au venit cei de la IPJ am stat de vorbă cu ei și am încetat.”, a povestit agentul Munteanu. Oficiali din IPJ  Bacău au precizat că agentul le-a spus că se simte marginalizat. „O perioadă lungă de timp nu m-au lăsat să port pistol, deși mergeam în patrulă. Toate avizele psihologice arată că sunt apt pentru acest lucru. În plus, am cele mai multe amenzi de circulație date și am avut, întotdeauna, calificativul foarte bine. Am 31 de flagrante, numeroase telefoane mobile recuperate. Am găsit 18.000 de euro pe care i-am înapoiat. Când s-a renovat sediul am spălat cu periuța de dinți gresia ca să strălucească când a venit domnul commandant. Deși am mers ca un ceas elvețian, nu am primit nici măcar un salariu de merit sau altceva. În plus, mă simt hăituit”, a povestit Aurel Munteanu.

„S-a sinucis după ce Margină i-a zis că îl dă afară”

Atât de la el cât și de la alți colegi de ai săi am aflat că, în perioada în care la șefia Poliției Moinești se află Gelu Margină în jur de 20 de agenți au fost mutați din instituție. „Toți pot depune mărturie despre atitudinea domnului Margină”, susține agentul Munteanu. El ne-a povestit și un episod tragic pe care polițiștii i-l impută șefului de la Poliția Moinești. În luna iunie a anului 2008, un polițist de la Serviciul de Investigații Criminale din Moinesti a fost găsit spânzurat în subsolul blocului în care locuia. Atunci, anchetatorii concluzionau că acesta s-ar fi sinucis după ce a fost prins beat la volan și a rămas fără permis. „Eu vă dau în scris că Zamfir mi-a zis, cu o seară înainte, că Margină i-a zis să își dea demisia a doua zi. Era supărat, recunoștea că a greșit dar să își piardă serviciul….Mi-a spus că a băut un pahar de vin și a intrat cu mașina într-un cap de pod. Făcuse împrumut la bancă pentru mașina aia. A doua zi, la apel, când l-au strigat pe Zamfir acesta nu a răspuns. Atunci Margină a zis: <<Unde-i Zamfir? Nu i-am zis să se prezinte cu demisia>>. L-a trimis pe un coleg să îl caute acasă și acela l-a găsit spânzurat în pivniță”, a dezvăluit agentul.

Acuzațiile SNAP

Dincolo de ceea ce a povestit agentul Aurel Munteanu, ieri, Sindicatul Național al Agenților de Poliție (SNAP) a comunicat că „în ciuda faptului că abuzurile din Poliţia Moineşti au fost aduse la cunoştinţa şefului inspectoratului şi a conducerii IGPR, verificările  <<minuţioase>>  au dus doar la atenţionarea unui ofiţer de poliţie care ţinea la domiciliul său combustibilul destinat autospecialelor de serviciu”.  SNAP a mai adăugat: „Colegul care s-a baricadat în birou nu a avut nicio clipă intenţia să-şi pună viaţa în pericol sau să vătămeze alte persoane. Nu a mai rezistat ameninţărilor domnului Cms. şef Margină Gelu şi într-o răbufnire de moment a ales să atragă atenţia printr-un gest disperat pentru că întâmplările din trecut i-au confirmat că abuzurile şefului poliţiei au fost trecute cu vederea iar un coleg de al său care a făcut publice neregulile din Poliţia Moineşti a fost obligat, prin ameninţări cu cercetări disciplinare urmate de destituire, să accepte delegarea la altă unitate de poliţie. Legal, procedural şi uman suntem alături de colegul nostru, agentul de poliţie a cărui demnitate a fost călcată în picioare de un şef căruia i s-au permis prea multe. Nu îndemnăm, însă, pe nimeni să aleagă această modalitate de protest ci facem un apel la calm şi cumpătare, la dialog şi raţiune.”. Vicepreședintele SNAP, Ioan Cănărău ne-a declarat că sesizări la adresa comportamentului abuziv al comisarului șef Gelu Margină au fost făcute chiar de el șefului IPJ Bacău.„Unul dintre cei care a fost nevoit să se mute de la Poliția Moinești a fost agentul șef Costel Brumă, care era și liderul SNAP local. Pe numele căruia au fost întocmite cercetări prealabile, fără un motiv real.”, susține Cănărău. În 2010, SNAP comunica că „în noaptea de 7 spre 8 martie 2010 aflându-se în timpul serviciului (agentul Brumă n.r.) a primit dispoziție să se deplaseze la domiciliul Șefului Poliției Oras Moinești deoarece în fața vilei sale staționa un autoturism. În momentul în care a ajuns la adresa indicată, nu se afla nici un autoturism, alarma dovedindu-se a fi una falsă. A doua zi acesta a fost sancționat cu atenționare pe motiv ca a ajuns prea tarziu conform dispozitiei ce o primise.”.

Cine este Gelu Margină

Numele lui Gelu Margină, a fost pomenit în presa din anul 2005, în urma unei sesizări depuse de un fost inspector commercial, Costică Bejan. Acesta spunea, citat de hotnews.ro, că fostul primar din Moinești, Vasile Ailincăi, a dispus, cu de la sine putere, strângerea de fonduri de la agenții economici din oraș pentru Serbările Moineștiului Ediția 2001. Pe atunci, Gelu Margină era șeful Serviciului Economic al Poliției Moinești. „S-au mai strâns și bani pentru plata solistelor de muzică populară invitate, acestora dându-li-se câte 6 milioane de lei, plăți făcute de Petre Vlase, șeful Casei de Cultura din Bacau . Acești bani au provenit din taxele strânse de la comercianți pentru închirierea spațiului destinat festivalului. Acești bani i-am predat primarului în prezența comisarului sef adjunct Gelu Margină, pe atunci seful departamentului economic din cadrul Poliției Municipale, a șefului de post din Comănești, Mircea Chiriac si a unui subofițer" , a declarat Bejan. Polițiștii din Moinești spun că Gelu Margină „a fost mereu șef”. La Serviciul Economic a stat timp de cinci ani. Apoi, adjunct al poliției, timp de cinci ani. Un an a fost interimar iar de șase ani este comandant.

Anchetă la Poliția Moinești

În urma incidentului de săptămâna trecută, conducerea IPJ Bacău a declanșat o anchetă la Poliția Moinești. Deja, mai mulți polițiști au fost solicitați să dea declarații despre comportamentul agentului Aurel Munteanu. Majoritatea colegilor săi, spun oameni ai legii chestionați de noi, i-ar fi lăudat activitatea de zi cu zi.Oficiali din IPJ Bacău ne-au declarant că, în ultimii ani, agentul „a fost fost sprijinit pentru a trece de problemele cu care se confruntă”. Agentul orfan a reușit, după mult timp, să obțină o locuință într-un bloc ANL. Acum, în așteptarea verficărilor făcute de conducerea IPJ Bacău, el se află în concediu medical.