Ministerul Agriculturii INVESTEȘTE în GENETICĂ

Ministerul Agriculturii INVESTEȘTE în GENETICĂ

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat joi, că a fost aprobată hotărârea guvernului pentru zootehnie prin care se alocă resurse importante pentru creșterea performanțelor genetice, scrie Agerpres.

"Este o realitate că în producția vegetală lucrurile au mers mai bine nu doar la producția de bază, ci și la procesare, dar pe partea de producție zootehnică lucrurile nu au evoluat și din acest punct de vedere am venit cu o Hotărâre de Guvern pentru zootehnie prin care investim în genetică. Dăm posibilitatea tuturor fermierilor, în anumite categorii pe care noi le considerăm importante pentru ei și pentru economie — aici mă refer la sectorul de taurine — să achiziționeze juninci cu 50% plată de la bugetul de stat, pentru a investi în viitor. Este vorba de 5.000 de lei, care reprezintă 50% din costul pe care-l plătiți. Vreau să spun că și pentru această măsură, dar și pentru berbecuții care se pot achiziționa în această perioadă, tot pentru a îmbunătăți genetica, vreau să avertizez că data limită până la care se primesc dosare este de 10 noiembrie, pentru a da posibilitatea ca acești bani să fie cheltuiți până la sfârșitul anului 2014', le-a transmis ministrul Agriculturii fermierilor.

Daniel Constantin a mai menționat că agricultura a ajutat foarte mult la creșterea economică din 2013, când s-a exportat mai mult decât s-a importat, dar și din acest an, când statisticile indică același trend, în primele 6 luni exporturile fiind cu 300 de milioane de euro mai mari decât în aceeași perioadă a anului trecut.

'Partea mai puțin plăcută este că am exportat materie primă și că trebuie să investim mai mult în partea de procesare. De aceea, tot Programul Național de Dezvoltare Rurală se va ghida pe principiul integrării — cine are producție vegetală și merge mai departe pe zona de procesare sau investește în zootehnie va beneficia de punctaj suplimentar, dar și de procente nerambursabile mai mari (pe măsura 1.2.1. finanțarea eligibilă este de 50% nerambursabilă). Dacă se merge pe principiul de integrare a producției se acordă 20% nerambursabile, iar dacă se intră în sistemul de asociere — cooperative sau asociații — se mai acordă 20% în plus nerambursabile, dincolo de punctajul primit cu prioritate. Este o strategie de dezvoltare pe următorii ani, alături de fermele de familie, de consolidarea clasei de mijloc, pentru a dezvolta și mai mult agricultura, deci e o strategie de dezvoltare pe termen mediu și lung', a susținut ministrul.

El a adăugat că din primăvara lui 2015 se va introduce o schemă pentru tinerii fermieri care dă posibilitatea pe care aceștia o au ca pentru suprafețe cuprinse între 25 — 60 ha să beneficieze de un spor de plată pe suprafață de 25% pe o perioadă de 5 ani.