Un acord secret între Statele Unite și Arabia Saudită schimbă dramatic datele politice și economice ale Orientului Mijlociu, dar și pe cele de pe frontul ucrainean.
Detalii ale unui acord secret între Statele Unite și Arabia Saudită încep încet, încet să iasă la lumină. Potrivit Wall Street Journal, primul semn al încălzirii relațiilor americano-saudite, serios deteriorate după ce Washingtonul a sprijiit revoluțiile arabe și Frățiile Musulmane, mai ales în Egipt, a fost venirea Riadului alături de Statele Unite și țările occidentale în lupta împotriva Statului Islamic. Dar mai există încă două capitole ale acordului pe care John Kerry l-a negociat cu saudiții.
Potrivit WSJ, Arabia Saydită a obținut de la Statele Unite angajamentul ferm „pentru antrenarea rebelilor care luptă împotriva lui Bashar Al-Assad, a cărui răsturnare rămâne o prioritate pentru Riad”.
Al doilea capital îl reprezintă prețul petrolului, care este o armă de primă mână în războiul dintre suniți și șiiți și aliații acestora. De o parte, Arabia Saudită, Turcia, Iordania, Qatar, de alta, Iranul, Siria lui Al-Assad și Hezbollahul libanez.
Arabia Saudită a decis pur și simplu să deschidă robinetul și să coboare prețul la petrol, pentru a pune astfel presiune asupra Iranului și a aliatului său, Rusia.
Dacă în cursul ultimelor trei luni prețul barilului a scăzut cu peste 20%, de la 115 dolari la mai puțin de 90 de dolari (vineri 10 octombrie), aceasta se datorează exclusiv deciziei saudite, recunoaște Rashid Abamni, președinte al Saudi Arabia Oil Policies and Strategic Expectations Center de la Riad.
Cu arma petrolului, saudiții speră să constrângă Iranul să-și limiteze ambițiile nucleare și să obțină de la Rusia să renunțe la a mai sprijini din toate puterile regimul lui Bashar Al-Assad.
Potrivit mai multor studii economice, pentru a-și echilibra bugetul și a susține economia afectată de anii de embargo și de proasta guvernare, Iranul are nevoie de un preț al petrolului de 140 de dolari/baril.
În ceea ce privește efectele asupra Rusiei, Forbes apreciază că prăbușirea cursului petrolului este mult mai periculoasă pentru economia rusească, aflată în recesiune gravă, și pentru Vladimir Putin, decât sancțiunile impuse de Occident în criza ucraineană.