Două rânduri de manuale la clasele mici

Două rânduri de manuale la clasele mici

După ce Ministerul Educației a cheltuit un milion de lei pentru tipărirea manualelor obișnuite pentru primele clase primare, ieri, a semnat acordul-cadru prin care se deblochează achiziția de cărți în format digital.

Dacă până acum elevii din primele clase primare nu aveau niciun fel de manual, lecțiile desfășurându-se după auxiliare și fișe de lucru, acum, ei vor avea două rânduri: unele vechi și altele noi și digitale. Ministerul Educației a plătit zilele trecute un milion de lei pentru retipărirea abecedarelor vechi, după ce promisiunea ministrului Pricopie referitoare la manualele digitale nu a putut fi onorată.

Mai e de analizat o contestație

În multe județe din țară, banii de manuale retipărite au sosit, iar comenzile au fost făcute. Astfel, în Giurgiu, cei 2.400 de elevi de clasa I urmează să aibă cărțile pe bancă la sfârșitul lui octombrie, iar în Capitală acestea au ajuns deja, conform inspectorului școlar Marian Banu.  

Aproape simultan cu această măsură a fost deblocată licitația manualelor digitale, după două rânduri de contestații succesive. Ieri, Ministerul Educației a semnat contractul-cadru privind achiziția de manuale digitale pentru clasele I și a II-a, singura contestație rămasă în discuție fiind cea referitoare la manualul de Comunicare în limba română pentru clasa I.

Reprezentanții Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) susțin că plângerea depusă pentru manualul de Comunicare în limba română pentru clasa I va fi „rezolvată cu celeritate”. „Mai există o singură contestație de rezolvat”, ne-a declarat Ovidiu Zară, purtător de cuvânt al CNSC. De la semnarea acordului-cadru va mai trece însă ceva timp pentru ca manualele să ajungă pe băncile elevilor.

Cărțile trebuie consultate online de profesori

„Contractele cu editurile vor fi semnate doar după ce aceste manuale vor fi încărcate pe o platformă de unde, în baza unui user și a unei parole, vor putea fi consultate de profesori și învățători. După exprimarea opțiunilor acestora, ministerul va cunoaște stocurile și vor fi încheiate contractele. Urmează apoi tipărirea și distribuirea”, a detaliat procedura Daniel Tomoni, consilier la Biroul de presă al Ministerului Educației.