Dirijorul Christian Badea deschide stagiunea de la Ateneu cu Simfonia nr. 9, de Beethoven

Dirijorul Christian Badea deschide stagiunea de la Ateneu cu Simfonia nr. 9, de Beethoven

Joi şi vineri, pe 2 şi 3 octombrie, se deschide la Sala Mare a Ateneului stagiunea simfonică 2013 – 2014 cu „Simfonia nr. 9”, de Ludwig van Beethoven, interpretată de Orchestra şi Corul Filarmonicii „George Enescu", dirijate de Christian Badea.

„Începem stagiunea cu una dintre cele mai frumoase simfonii din istoria muzicii, o lucrare monumentală, care dovedeşte genialitatea lui Beethoven. Așa cum spunea și Sergiu Celibidache, Beethoven, fiind surd atunci când a scris simfonia, a avut nevoie de o mare putere de spiritualizare pentru a compune această simfonie”, a declarat Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu”.

„De obicei, prin tradiţie deschidem sau închidem stagiunea cu Simfonia nr. 9, de Beethoven, aflată în repertoriu de pe vremea maestrului George Georgescu. E o lucrare foarte iubită de public, o capodoperă, de o expresivitate deosebită, cu Oda bucuriei devenită imn european. E cu adevărat o bucurie să începem stagiunea cu o simfonie de o asemenea amploare”, a subliniat Nicolae Licareţ, directorul artistic al Filarmonicii „George Enescu”.

Simfonia nr.9 în re minor, op. 125, ultima simfonie completă de Ludwig van Beethoven, a fost finalizată în 1824, cu trei ani înaintea morţii compozitorului.

Lucrarea este renumită și pentru grandiosul final coral pe versurile poetului Friedrich Schiller. Simfonia a fost primul exemplu de compoziție majoră folosind vocile (simfonie corală). Soliştii celor două concerte din deschiderea stagiunii de la Ateneu, pe 2 şi 3 octombrie, vor fi Irina Iordăchescu, Aura Twarowska, Marius Vlad Budoiu, Marius Boloş. Dirijorul corului Filarmonicii „George Enescu” este Iosif  Ion Prunner.

 Christian Badea, un dirijor de elită

Filarmonica „George Enescu” are privilegiul să-l aibă colaborator pe unul dintre cei mai reputaţi dirijori români, pe maestrul Christian Badea, aclamat pe cele mai prestigioase săli de concert din America de Nord, Europa, Australia, Asia. Christian Badea este dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu” începând cu stagiunea 2012 - 2013. “Prezenţa maestrului Christian Badea la pupitrul Filarmonicii „George Enescu” este o garanţie pentru înalta performanță artistică şi o certitudine că ţinta propusă poate fi atinsă. Alăturându-l pe Christian Badea celorlalți doi dirijori principali, maeştrii Horia Andreescu şi Camil Marinescu care deţin şi ei remarcabile performanţe artistice, consider că formula acestui trio de muzicieni de elită va permite împlinirea dorinţei noastre ambiţioase care este plasarea orchestrei simfonice şi a corului Filarmonicii în ierarhia de vârf a muzicii europene”, a precizat Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti.

 „Cartea de onoare a Filarmonicii din București”

Înainte de concertul de joi, 2 octombrie, în foaierul Ateneului, va fi lansat, de la ora 19.00, volumul „Cartea de aur a Filarmonicii”, semnat de Viorel Cosma. Volumul, realizat cu susţinerea Muzeului „George Enescu”, conţine semnăturile şi comentariile marilor artişti de pe scena Ateului până în 1920.

De asemenea, expoziția temporară a Muzeului Național „George Enescu” intitulată „Cartea de onoare a Filarmonicii din București. Epoca D. Dinicu – G. Enescu” poate fi vizitată în foaierul Ateneului Român, în perioada 6 - 27 septembrie, cu ocazia Concursului Internațional „George Enescu”.

Realizată de către Adina Sibianu și coordonată de muzicologul Viorel Cosma, expoziția ilustrează activitatea primei orchestre simfonice de stat din România, Orchestra Permanentă a Ministerului Instrucțiunii Publice și Cultelor din România, al cărei dirijor a fost Dimitrie D. Dinicu, în perioada 1906 – 1920.

Artişti italieni deschid stagiunea camerală pe 1 octombrie

Deschiderea stagiunii camerale 2014 - 2015 va avea loc de miercuri, 1 octombrie,  la Ateneu, la Sala Mare, printr-un concert organizat împreună cu Ambasada Republicii Italiene în Romania. Interpreţi vor fi doi importanţi artişti italieni: violonistul Duto Ughi şi pianistul Bruno Canino. În program, vor fi lucrări de Giuseppe Tartini (Trilul diavolului),  Ludwig van Beethoven (Sonata nr. 9, op. 47, "Kreutzer"), Antonín Dvořák  (Patru piese romantice), Camille Saint-Saëns (Introducere şi Rondo capriccioso), Pablo de Sarasate (Fantezia Carmen).

Concertul cameral din deschiderea stagiunii marchează preşedinţia italiană a Consiliului Uniunii Europene (iulie-decembrie 2014), dar şi Ziua Internaţională a Muzicii (1 octombrie 1975).

Uto Ughi, elev al lui George Enescu

Violonistul Uto Ughi a arătat un talent extraordinar încă de la o vârstă fragedă: la vârsta de şapte ani, şi-a făcut, pentru prima dată, apariţia în public interpretând Ciconna din Partitura nr. 2 de Bach şi unele Capricii de Paganini. Şi-a efectuat studiile sub îndrumarea lui George Enescu. Când avea doar doisprezece ani, criticii muzicali au scris: „Uto Ughi trebuie să se considere un interpret artistic şi tehnic matur”.  Artistul cântă pe o vioară Guarneri del Gesù din 1744 şi pe un Stradivarius din 1701, numit „Kreutzer”, pentru că a aparţinut violonistului omonim căruia Beethoven i-a dedicat faimoasa sa Sonată.

Pianistul Bruno Canino s-a născut la Napoli şi a studiat pianul şi compoziţia la Conservatorul din Milano. Ca solist şi pianist de muzică de cameră a concertat în săli de concerte şi la festivaluri importante din Europa, America, Australia, Japonia şi China. Bruno Canino a cântat sub bagheta lui Claudio Abbado, Riccardo Muti, Riccardo Chailly, Pierre Boulez şi cu orchestre precum Filarmonica La Scala, Orchestra Academiei Santa Cecilia, Berliner Philharmoniker, Filarmonica din New York, Philadelphia Orchestra, Orchestre National de France.