Câteva lucruri sigure despre Cazul "Turcescu". Dar multe alte întrebări rămân fără răspuns. Vor continua dezvăluirile?

Câteva lucruri sigure despre Cazul "Turcescu". Dar multe alte întrebări rămân fără răspuns. Vor continua dezvăluirile?

Am văzut în ultimele zile cum s-au încrucișat în spațiul public o mulțime de elemente legate de confesiunea lui Robert Turcescu, prin care recunoștea că a fost ofițer acoperit, cel mai probabil la Direcția Generală de Informații a Armatei. Au circulat o mulțime de elemente, cu iz de informație, dar cu substrat de dezinformare. Fiecare actor instituțional, cât de cât important, a pus pe masă ceea ce știa despre cazul "Turcescu", încercând să se disculpe, sau să se victimizeze. Noi, cei de la EvZ, în articolele pe care le-am publicat, de multe ori cu informații preluate la cald, am încercat să vedem care sunt elementele reale ale cazului său. Am încercat să risipim ceața aruncată în primul rând de Robert Turcescu. Cred că acum se pot trage niște concluzii bazate pe lucruri clare, verificabile și verificate.

                1. Documentele prezentate de Robert Turcescu ca dovezi ale calității sale de ofițer acoperit conțin elemente false. Codul Numeric Personal prezent pe livretul militar nu este cel real, ultimele 5 cifre fiind diferite.                 2. Livretul militar este un document personal de evidență militară care se înmânează tuturor rezerviștilor, potrivit Legii 446/2006. Nu are caracter secret, sau clasificat. Deci datele cuprinse în el trebuie să fie cele reale.                 3. Chitanțele de salariu nu reprezintă dovada încadrării sale ca ofițer acoperit. Salariu de 2.400 de lei este mai mic decât cel al unui locotenent-colonel de armată, chiar dacă am vorbi doar de solda de grad.                4. Robert Turcescu a devenit locotenent-colonel în rezervă la data de 14.04.2010, prin acordarea gradului de către Amiralul Gheorghe Marin, Șeful Statului Major General al Armatei, la propunerea Centrului Militar Zonal București.                 5. Robert Turcescu era absolvent al Colegiului Național de Apărare și devenise profesor-asociat în cadrul aceleași instituții.                 6. Gradul de locotenent-colonel i-a fost revocat la data de 19.07.2012 de către General-Locotenent Ștefan Dănilă, Șeful Statului Major General, ca urmare a cererii jurnalistului.                  7. Specialitatea ”213” trecută în livretul său militar reprezintă, potrivit nomenclatorului utilizat de Armată, categoria ”Jurnalism - Relații Publice”. Este folosită în caz de mobilizare, pentru repartizarea ofițerilor în rezervă în cadrul unităților militare. 

Cam astea sunt elementele clare. Am vorbit în permanență despre două motive care puteau sta la baza confesiunii spectaculoase a jurnalistului: șantajul sau combinația operativă. În primul caz, presupuneam că cineva l-a avertizat pe Turcescu că urmează să apară elemente din dosarul său de ofițer de acoperit, iar jurnalistul a preferat să preia inițiativa și să se retragă din presă. Ceea ce nu rimează la această ipoteză sunt elementele neconvingătoare din demonstrația lui Turcescu, marcate mai sus. 

În cazul unei combinații operative, prin care ziaristul a vrut să atragă atenția asupra sa și asupra unei teme de campanie electorală, urmând să publice elemente despre "Politicianul 007 - candidat la președinție" vom vedea rezultatul în următoarele ore. Azi sau mâine. 

Numai că indiferent de adevăratele motive care au stat la baza furtunii declanșată de Robert Turcescu, cred că acesta era dator oamenilor care l-au urmărit și sprijinit în ultimii 10 ani la mult mai multă onestitate și mult mai puțin teatru.

Ne puteți urmări și pe Google News