EXCLUSIV EVZ. DNA a descoperit un club fantomă în fotbalul românesc

EXCLUSIV EVZ. DNA a descoperit un club fantomă în fotbalul românesc

Timp de patru ani, echipa de fotbal Săgeata Năvodari a fost finanțată ilegal din banii orașului. Detaliile apar în dosarul primarului PSD Nicolae Matei, arestat pentru șpagă.

Primarul orașului Năvodari, Nicolae Matei (PSD), arestat săptămâna trecută pentru dare de mită și abuz în serviciu, este cercetat de procurorii DNA și pentru finanțarea ilegală a echipei locale de fotbal, Săgeata Năvodari. Anchetatorii au descoperit că, în ultimii patru ani, edilul a efectuat plăți ilegale către club în valoare de 16.535.200 lei și un milion de euro. În total, prejudiciul este de aproximativ 5 milioane de euro.

Afacerea

„Săgeata” Procurorii au mai descoperit că, în perioada 2010-2013, primăria a plătit banii către Asociaţia „Fotbal Club Săgeata Năvodari”, care administrează echipa de fotbal, entitate care nu era constituită legal și nici nu era înregistrată la organul fiscal teritorial. Clubul a intrat în legalitate abia în anul 2013.

Ne puteți urmări și pe Google News

Înființarea acestui club, finanțat de locuitorii din Năvodari, este la fel de controversată. Totul începe pe 17 iulie 2010, atunci când opt membri ai Asociației „Club Sportiv Real” Constanța și trei membri ai Asociației „Club Sportiv Săgeata Stejaru” Tulcea au hotărât comasarea, prima asociație a fost absorbită de către cea de-a doua. Denumirea noului club: Asociația „Fotbal Club Săgeata Năvodari”, cu sediul în Năvodari. În ziua imediat următoare, preşedintele Asociaţiei „Club Sportiv Săgeata Stejaru”, Rida Dumitru, a depus şi înregistrat la Primăria Oraşului Năvodari o scrisoare prin care și-a exprimat intenția de a activa cu echipa de fotbal „Săgeata Stejaru” în cadrul Bazei Sportive a orașului Năvodari.

După 11 zile de la înființare, pe 28 iulie 2010, Consiliul Local al Oraşului Năvodari a aprobat asocierea orașului Năvodari cu Asociația „Fotbal Club Săgeata Năvodari”, pentru o perioadă de 5 ani, având ca obiect sprijinirea în mod exclusiv a echipei de fotbal FC Săgeata Năvodari. Consilierii au mai votat alocarea sumei de 500.000 de lei și cedarea dreptului de folosinţă gratuită asupra Bazei Sportive Năvodari.

Procurorii DNA au descoperit că Asociația nu era înregistrată la organul fiscal teritorial și se identifica, în cererea de finanțare trimisă la Primărie, prin codul fiscal al Asociației Club Sportiv Săgeata Stejaru. Niciunul din actele constitutive ale Asociației nu erau autentificate la notar și înregistrat la judecătorie în vederea verificării legalității, pentru a fi înscrisă în Registrul asociațiilor și fundațiilor din județul Constanța.

Procurorii arată că această Asociație nu era constituită şi nici autorizată să funcţioneze ca structură sportivă. „În mod evident, în aceste condiții, entitatea de drept privat nu avea capacitatea de a încheia contracte ori de a primi finanţări importante din fonduri publice”, susțin procurorii în cererea de arestare preventivă a lui Nicolae Matei.

Curtea de Conturi avea interzis

Mai mult, contractul de asociere încheiat între oraşul Năvodari şi Asociaţia „Fotbal Club Săgeata Năvodari” nu prevedea calitatea Curții de Conturi de a exercita controlul financiar asupra derulării activității nonprofit finanțate din fondurile publice și, pe cale de consecinţă, acesta este lovit de nulitate absolută, potrivit Legii 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice. Cu toate acestea, susține DNA, Nicolae Matei a alocat resurse importante din bugetul local către clubul de fotbal, fără să verifice documentele.

Unde s-au dus milioanele

Procurorii DNA au luat urma milioanelor de euro virați de la bugetul local către club. Cea mai mare parte din ace;ti bani s-au scurs de la echipa de fotbal, prin contracte de încredințare directă (contabilitate, servicii cazare, furnizori etc), către societăți apropiate celor din conducerea clubului sau primărie. „Sumele primite de la bugetul local au fost cheltuite pentru achiziționarea unor produse și servicii de la entități afiliate ai căror asociați erau și membri fondatori ai Asociației «Fotbal Club Săgeata Năvodari », precum și de la entități cu un comportament fiscal disimulat specific firmelor de tip „fantomă”, societăți care nu au constituit, declarat și plătit obligațiile fiscale aferente veniturilor încasate de la buget,” arată procurorii DNA. Echipa Săgeata Năvodari evoluează în prezent în Liga a II-a de fotbal. În sezonul 2012-2013, echipa a reușit promovarea în Liga I. În 2013, antrenorul echipei a fost, pentru câteva luni, fostul fotbalist Tibor Selymes. Atunci când edilul Nicolae Matei a fost reținut, fotbaliștii i-au dedicat primul gol din acest campionat.