SUA fac apel la eliberarea a trei americani închişi în Coreea de Nord

SUA fac apel la eliberarea a trei americani închişi în Coreea de Nord

Statele Unite au făcut apel duminică la Coreea de Nord să-i elibereze pe cei trei americani închişi în statul comunist, la câteva ore după anunţul Phenianului privind procesul unuia dintre ei, relatează AFP.

Matthew Miller va fi judecat de un tribunal nord-coreean la 14 septembrie, a anunţat anterior agenţia oficială de presă KCNA. Totodată, Coreea de Nord a indicat în iulie că Matthew Miller şi Jeffrey Fowle (unul din ceilalţi doi deţinuţi americani) vor fi judecaţi pentru ”acte ostile la adresa ţării”.

Ultimul dintre cei trei deţinuţi, Kenneth Bae, a fost arestat în noiembrie 2012. Acuzat a fi un militant creştin evanghelist care încearcă să răstoarne guvernul nord-coreean, el a fost condamnat la 15 ani într-un lagăr de muncă.

”Din motive umanitare legate de Jeffrey Fowle, Matthew Miller şi familiile lor, cerem ca Republica Populară Democrată Coreea (RPDC, Coreea de Nord) să-i elibereze pentru a se putea întoarce la casele lor”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, Jen Psaki.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Cerem de asemenea RPDC să-l graţieze pe Kenneth Bae, să-i acorde o amnistie excepţională şi să-l elibereze pentru a reveni la familia sa şi pentru a primi îngrijiri medicale”, a adăugat ea.

La 2 septembrie, cei trei americani au lansat un apel către Washington să trimită un emisar pentru a negocia cu Phenianul eliberarea lor.

Supravegheaţi de reprezentanţi ai guvernului de la Phenian, Kenneth Bae, Jeffrey Fowle şi Matthew Miller, care păreau tensionaţi, au vorbit despre condiţiile lor de detenţie într-un interviu pentru postul CNN, lucru extrem de neobişnuit în Coreea de Nord. Cei trei prizonieri se aflau într-un hotel din capitala nord-coreeană.