Raport UNICEF: Aproximativ 11.000 de cazuri de violenţă împotriva copiilor raportate în 2011 în România

Raport UNICEF: Aproximativ 11.000 de cazuri de violenţă împotriva copiilor raportate în 2011 în România

Majoritatea acestor cazuri se referă la abuz emoţional, fizic şi sexual şi neglijare, se arată într-un raport al UNICEF la nivel mondial. Raportul "Ascuns la Vedere" este cea mai mare sinteză de date referitoare la violenţa împotriva copiilor realizată vreodată, care arată amploarea abuzului fizic, sexual şi emoţional la care sunt supuşi minorii.

Potrivit raportului, atunci când un copil face ceva greșit, prima reacţie a 54% dintre părinţi este de a ridica vocea la copil, iar 11% dintre părinţi îl pălmuiesc imediat sau îl trag de păr.

Raportul UNICEF se bazează pe date din 190 de ţări, documentând violenţa în locurile în care copiii ar trebui să fie în siguranţă: în comunităţi, şcoli şi în casele lor. De asemenea, detaliază efectele de durată, adesea trans-generaţionale ale violenţei, concluzionând că, pentru copiii expuşi violenţei, abuzului şi neglijării, riscul de a fi şomeri, de a trăi în sărăcie şi de a fi violenţi la rândul lor este mai mare. Raportul se bazează doar pe informaţiile primite de la persoanele care au putut şi au fost dispuse să răspundă, reprezentând astfel estimări minime.

Respectivul document subliniază fenomene îngrijorătoare, precum disciplinarea prin violenţă, atitudinea pasivă faţă de violenţă şi acţiunile de intimidare asupra copiilor. Aproximativ 17% dintre copiii din 58 de ţări sunt supuşi unor forme severe de pedeapsă fizică (loviri în cap, urechi sau faţă sau lovituri dure şi repetate). La nivel global, trei din zece adulţi consideră că este nevoie de pedepse fizice pentru a creşte copiii bine.

În ceea ce priveşte atitudinea faţă de violenţă, aproape jumătate dintre fetele adolescente cu vârste între 15 şi 19 ani (în jur de 126 de milioane) consideră că soţul are o justificare în a-şi lovi soţia în anumite circumstanţe. În 28 din 60 de ţări, informaţii despre ambele sexe relevă că mai multe fete decât băieţi cred că bătaia soţiei este uneori justificată. Informaţii din 30 de ţări sugerează că aproape şapte din zece fete cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani care au fost victime ale abuzului fizic şi/ sau sexual nu au cerut niciodată ajutor.

În mare, arată raportul, unul din trei elevi cu vârste între 13 şi 15 ani, la nivel mondial, sunt brutalizaţi cu regularitate în şcoală. Aproape o treime dintre elevii cu vârste între 11 şi 15 ani din Europa şi America de Nord afirmă că au brutalizat alţi copii - în Letonia şi România aproape 6 din 10 recunosc că brutalizează alţi copii.

Raportul UNICEF face referire şi la violenţa sexuală. La nivel mondial, în jur de 120 de milioane de fete sub vârsta de 20 de ani (aproximativ una din zece) au avut contact sexual forţat sau alte acte sexuale forţate, iar una din trei fete adolescente măritate vreodată, cu vârsta între 15 şi 19 ani (84 de milioane), au fost victime ale violenţelor emoţionale, fizice sau sexuale comise de soţii sau partenerii lor. În Elveţia, un studiu naţional din 2009 despre fete şi băieţi cu vârste între 15 şi 17 ani a descoperit că 22%, respectiv 8% au trăit cel puţin un incident de violenţă sexuală care a implicat contact fizic. Cea mai comună formă de violenţă sexuală pentru ambele sexe a fost victimizarea pe internet.